FMI are dubii cu privire la redresarea economica

Autor: Catalina Apostoiu 09.06.2010

Riscurile privitoare la perspectivele de redresare a economiei mondiale inregistreaza o "crestere semnificativa", iar strategii au spatiu de manevra limitat pentru a sustine cresterea, a declarat Naoyuki Shinohara, director general adjunct al Fondului Monetar International.

"Dupa aproape doi ani de turbulente economice si financiare la nivel mondial, undele de soc inca se fac simtite, dupa cum o arata evenimentele recente din Europa", a declarat directorul FMI, citat de Bloomberg.

"Perspectivele la nivel mondial se mentin neobisnuit de nesigure, iar riscurile privitoare la cresterea economica inregistreaza o crestere semnificativa".

Directorul adjunct al FMI a declarat de asemenea ca tarile europene "nu incearca sa deprecieze" moneda euro, a carei valoare a scazut pe fondul crizei datoriilor suverane. Cat priveste Ungaria, situatia este acum mult mai calma, a adaugat Shinohara. Majoritatea economiilor avansate inregistreaza o redresare "moderata", a declarat directorul FMI.

Strategii au pareri diferite cu privire la modalitatile de sustinere a procesului de redresare economica, secretarul Trezoreriei americane Timothy Geithner facand apel la Japonia si alte tari europene cu excedente comerciale sa-si stimuleze cererea interna, in timp ce reprezentantii europeni declara ca aducerea sub control a deficitelor bugetare reprezinta cea mai importanta prioritate.

In aceste conditii, Asia va conduce in continuare procesul de revigorare a economiei mondiale, in opinia lui Shinohara, fost oficial de top in cadrul ministerului japonez de finante.