Dealerii auto se asteapta la un maxim in iunie

Autor: Bogdan Alecu 09.06.2010

Vanzarile de masini au continuat sa se aprecieze in mai, comparativ cu lunile anterioare, atingand un nivel de aproximativ 10.800 de masini, in scadere cu aproape 20% comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit statisticilor jucatorilor din piata auto. Cumulat, la nivelul primelor cinci luni din acest an vanzarile de masini au atins un nivel de aproximativ 37.400 de autoturisme, in scadere cu 35% comparativ cu intervalul ianuarie-mai din 2009.

"La nivelul lunii mai discutam de o revenire a pietei auto in conditiile in care vanzarile de masini s-au apropiat de 11.000 de unitati", a spus Alin Tapalaga, director general al Porsche Inter Auto (PIA), divizia de retail a Porsche Romania, cel mai mare jucator de pe piata de profil.

In acelasi timp, inmatricularile de autoturisme au scazut cu 25% la nivelul lunii mai, la aproape 8.700 de unitati, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise si Inmatriculare a Vehiculelor, fiind a doua cea mai buna luna din acest an, dupa aprilie.

Continua reexporturile

Cu toate ca majoritatea importatorilor si-au epuizat stocurile, in continuare exista in piata dealeri si importatori care reexporta masini catre Europa de Vest si in special Germania, in conditiile in care in continuare pretul automobilelor de pe piata locala este la un nivel mai coborat decat in restul Europei.

Anul trecut aproape 10% din masinile vandute pe piata locala au fost reexportate, daca se ia in calcul diferenta de aproape 15.000 de unitati dintre statisticile Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) si cele ale Politiei legate de inmatricularile de autoturisme.

"Atat timp cat nu vor exista preturi comparabile pe toate pietele europene, intotdeauna va exista un comert intracomunitar", a spus Tapalaga.

Rezultatele din luna mai se datoreaza in special programului "Rabla", in conditiile in care aproape fiecare client care isi cumpara un automobil nou il achizitioneaza utilizand tichete valorice. In plus, cu toate ca in ultimele saptamani Executivul a anuntat noi masuri de austeritate, dorind sa micsoreze cu 25% salariile bugetarilor, impactul a fost minim asupra vanzarilor de masini.

"Impactul declaratiilor Guvernului a fost foarte mic. Spre exemplu, ultimele doua saptamani au fost cele mai bune din acest an, in conditiile in care clientii nu se mai sperie atat de usor de masurile anuntate", a subliniat Tapalaga.

Mai si iunie, cele mai bune luni

In opinia sefului PIA, lunile mai si iunie vor fi cele mai bune din acest an din punctul de vedere al livrarilor de masini noi, pe fondul programului de casare. In ceea ce priveste comenzile, acestea vor intra pe un trend descendent odata cu lunile de concediu, iar din septembrie sunt sanse relativ reduse sa se revina la acelasi nivel, cu toate ca programul de casare va ajunge la aproape 200.000 de tichete, in valoare de peste 900 de euro fiecare.

Ca si in 2009, una dintre principalele probleme cu care se confrunta importatorii este devalorizarea monedei nationale, care afecteaza veniturile populatiei.

"Atunci cand leul se devalorizeaza clientii se sperie deoarece se scumpesc ratele la credite", a spus Alin Tapalaga.

In cadrul programului "Rabla" aproape 80% din vanzarile Porsche Inter Auto se concentreaza asupra masinilor cu preturi de pana in 15.000 de euro, in special modele Skoda si Volkswagen.

"Comportamentul de downsizing exista in continuare. Clientul roman este acum cu picioarele pe pamant atunci cand cumpara o masina. Se orienteaza catre o motorizare mai mica si o lista de dotari care sa-i asigure strictul necesar si nu luxul", a subliniat Tapalaga. Potrivit sefului PIA, prin programul de casare in acest an se cumpara inclusiv modele din gama Audi, ale caror preturi sunt in general de peste 20.000 de euro, in conditiile in care clientii privesc voucherele ca fiind un discount suplimentar. Pana la finele saptamanii trecute s-au casat aproape 114.800 de rable, dar din tichetele obtinute pentru achizitia unei masini noi s-au folosit numai 67.700 de vouchere, potrivit statisticilor Administratiei Fondului pentru Mediu, restul de aproape 47.000 de tichete fiind inca tranzactionate pe piata libera.