BCR Pensii: Nu excludem noi achizitii de fonduri

Autor: Ciprian Botea 09.06.2010

Administratorii de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar trebui sa isi recupereze cheltuielile cu atragerea clientilor in opt-zece ani, dar momentul ar putea fi intarziat cu inca trei ani daca autoritatile vor decide sa reduca timp de un an contributia la sistem de la 2,5% la 0,5% din salariul brut al participantilor, considera Simona Ditescu, CEO al BCR Pensii.

"Piata de pensii private obligatorii ar trebui sa ajunga la break-even (pragul de rentabilitate - n. red.) in opt-zece ani. Noi estimam insa ca reducerea contributiei de la 2,5% la 0,5% pentru o perioada de un an va intarzia acest moment cu pana la trei ani", a declarat Ditescu.

In acelasi timp, ea spune ca administratorii de pensii private nu isi pot face niciun plan concret, date fiind incertitudinile existente si ca BCR Pensii se concentreaza in prezent pe mentinerea stabilitatii, chiar daca nu exclude posibilitatea unor noi achizitii pe piata daca vor aparea oportunitati. Anul trecut, BCR si-a dublat cota de piata pana la 6,2% prin achizitionarea fondurilor de pensii obligatorii administrate de Omniasig, OTP si Prima Pensie.

"Pe segmentul pensiilor private obligatorii nu poti sa cresti decat prin fuziuni in conditiile in care targetul de clienti este foarte restrans, fiind reprezentat de studenti si de cei nou intrati in campul muncii si care sunt tot mai putini de la an la an", a comentat sefa BCR Pensii.

Ditescu apreciaza ca un fond cu mai putin de 50.000 de participanti nu poate supravietui pe piata pentru ca nu are cum sa dezvolte un business profitabil, veniturile incasate din comisioane fiind insuficiente. Dintre cele trei fonduri achizitionate de BCR Pensii, doar Omniasig avea peste 50.000 de participanti.

BCR Pensii avea la sfarsitul lunii mai 316.000 de participanti si administra active totale de peste 162 mil. lei (38,5 mil. euro). Fondul a atras anul trecut aproape 13.500 de participanti noi plus alti 12.700 de participanti repartizati aleatoriu. La nivelul intregii piete, doar 10-15% din participantii noi isi aleg singuri fondul de pensii, restul fiind repartizati aleatoriu.