Asirom a facut profit de 1,2 mil. €, dupa pierderi de zeci de milioane

Autor: Angela Placinta 09.06.2010

Compania si-a bugetat profit si pentru anul acesta. In 2007 si 2008 asiguratorul a inregistrat pierderi cumulate de 30 de milioane de euro.



Asirom, companie controlata de Vienna Insurance Group, a incheiat anul trecut cu un profit net de 4,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), dupa ce in anii anteriori a inregistrat pierderi masive. Astfel, in 2007 si 2008 compania, unul dintre cei mai mari jucatori din piata asigurarilor, a inregistrat pierderi cumulate de 100 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro).

"Am trecut pe profit deoarece am analizat modelul de business, am fost mai atenti la procesul de lichidare a daunelor si am ales sa nu facem dumping. De asemenea, am centralizat toata activitatea administrativa in Bucuresti", a declarat Boris Schneider, directorul general al Asirom.

Schneider estimeaza ca Asirom va ramane si anul acesta pe profit.

In ultimii ani, piata asigurarilor a fost pe pierdere neta, rezultatele negative ale unor asiguratori depasind cu mult profiturile obtinute de alte companii. Astfel, in 2009 pierderea neta a pietei a fost de 103 milioane de lei (24,4 milioane de euro). Vestea buna este ca, fata de 2008, pierderea neta a pietei s-a redus de aproape 6 ori, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Se asteapta sa atraga 200.000 de clienti noi pe RCA

Cel mai important business al firmelor de asigurari este cel legat de politele de tip RCA (raspundere civila auto obligatorie), in conditiile in care afacerile cu asigurari Casco scad puternic din cauza declinului pietei de leasing. Asirom estimeaza ca va atrage anul acesta 200.000 de clienti noi pe segmentul RCA, iar jumatate din acestia vor opta pentru un produs nou lansat de companie, care cuprinde o asigurare RCA plus una Casco, ultima acoperind doar riscul avarierii de catre terti. Astfel, clientul care detine o astfel de polita nu trebuie sa astepte plata despagubirii de catre asiguratorul celui care i-a lovit masina, dauna fiind achitata de Asirom, care ulterior incearca sa recupereze banii de la asiguratorul RCA al vinovatului.

"Dauna va fi platita in maximum sapte zile de la acceptarea dosarului complet si dupa ce se stabileste vinovatia. Daca asiguratorul RCA al vinovatului refuza sa ne plateasca banii pe care i-am achitat noi drept despagubire, se poate ajunge pana la actionarea in judecata. Practic, este vorba de o asigurare Casco ce acopera doar riscul de a fi lovit de un tert", spune Catalin Stroe, directorul de vanzari al Asirom. In mod obisnuit, o polita Casco acopera riscul avarierii din orice cauza, nu numai de catre terti, plus vandalismul si furtul masinii, dar este mult mai scumpa.

Potrivit companiei, polita care acopera doar riscul avarierii de catre terti costa intre 30 si 160 de lei pe an, in functie de masina, cost care se adauga pretului asigurarii RCA. De exemplu, pentru un automobil Dacia Logan cu motor de 1,4 litri, o asigurare RCA plus Casco numai pentru accidente cauzate de terti costa 414 lei pe an, in timp ce pentru RCA simpla tariful este de 370 de lei pe an.

Asirom estimeaza ca va vinde 100.000 de astfel de pachete de produse in 2010, adica jumatate din clientii noi atrasi pe segmentul RCA. In prezent, compania are 600.000 de polite RCA in vigoare, dintr-un total de 2 milioane de contracte de asigurare. Asirom nu a dorit sa publice primele brute subscrise in 2009, insa potrivit unor surse acestea au scazut. In 2008 primele brute subscrise de companie s-au ridicat la 204 mil. lei, cota de piata fiind de 8,4%.

Vienna Insurance, actionarul majoritar al Asirom, este cel mai mare grup din piata locala de asigurari, avand in portofoliu si companiile BCR Asigurari, BCR Viata si Omniasig.