Grupul BP se scufunda cu 12% pe bursa si trage dupa el si pietele europene

Ziarul Financiar 10.06.2010

Actiunile grupului BP au continuat sa se prabuseasca joi pe pietele de capital din Europa mai rapid decat bucatile din platforma petroliera care a explodat in luna aprilie in Golful Mexic, evolutia companiei afectand principalii indici bursieri de pe continent.

Cotatia bursiera a companiei petroliere a atins joi dimineata minimul ultimilor 13 ani, dupa o scadere de 12% in debutul sedintei de tranzactionare. De cealalta parte a oceanului, compania pierduse pe piata americana aproape 16% in sedinta de miercuri, potrivit Bloomberg.

Indicele de referinta Stoxx Europe 600 al burselor europene a cazut cu 0,8% pana la ora 10:22 si se plaseaza acum cu 10% sub maximul acestui an, inregistrat pe 15 aprilie. BP a condus un declin puternic al actiunilor din sectorul energetic, dupa aparitia unor estimari care arata ca putul de extractie deteriorat in urma exploziei deverseaza mai mult petrol in apele Golfului Mexic decat se estima anterior.

Declinul titlurilor listate de companie a inceput la sfarsitul lunii aprilie, dupa ce accidentul de la platforma Deepwater Horizon, din Golful Mexic, a provocat ceea ce autoritatile americane numesc cel mai mare dezastru ecologic din istoria tarii. Pana la inceputul acestei saptamani, actiunile BP pierdusera peste 30% din valoarea pe care o aveau inaintea accidentului.
Comentariile presedintelui american Barack Obama nu au facut decat sa inrautateasca perspectiva asupra companiei. Intr-un interviu televizat, el a spus ca daca ar fi fost dup el, CEO-ul BP nu ar mai fi lucrat acum pentru ca a subestimat efectele incidentului.