Fraţii Cristescu transferă companii de 150 mil. euro pe Bursă: Într-un an vom avea nevoie de finanţare

Autor: Adrian Cojocar 10.06.2010

Marius şi Emil Cristescu, care deţin pe piaţa RASDAQ companii cu o capitalizare cumulată de 153 mil. euro, intenţionează să le transfere pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) pentru a profita la momentul oportun de instrumentul finanţării prin intermediul pieţei de capital.

"Piaţa RASDAQ se va desfiinţa în două luni, iar CNVM-ul ne va pune să alegem între a lista companiile pe Bursă sau pe sistemul ATS, iar noi am ales Bursa. Avantajul listării pe Bursă este că la un moment dat poţi să atragi finanţare, pentru că această criză va mai dura un an maxim doi şi după aceea companiile vor avea nevoie de bani pentru extindere, în condiţiile în care vor trebui să acopere cota de piaţă lăsată liberă de companiile falimentare. Într-un an sentimentul investitorilor se va schimba complet şi vrem să le pregătim pentru acel moment cand vom avea nevoie să atragem finanţare de pe Bursă. Finanţarea prin IPO are viitor", spune Marius Cristescu, proprietarul grupului Bega.

Foraj Sonde Craiova se mută langă concurenta Dafora Mediaş

Pe piaţa RASDAQ sunt listate în prezent unele dintre cele mai importante companii din cadrul grupului Bega deţinut de cei doi oameni de afaceri timişoreni, respectiv Foraj Sonde Craiova (FOSB), unul dintre primii jucători de pe piaţa de foraj din Romania şi Bega Turism Timişoara (SCDE), care va deschide în acest an un complex hotelier de 5 stele.

După ce-şi vor transfera acţiunile pe Bursă, cele două companii deţinute de fraţii Cristescu vor fi cele mai mari companii de pe piaţă pe sectorul pe care activează.

Astfel, cu o valoare curentă de 36,4 mil. euro, Foraj Sonde Craiova depăşeşte în capitalizare mai mult consacrata Dafora Mediaş (DAFR) a omului de afaceri Gheorghe Călburean.

Profitul net al Foraj Sonde Craiova s-a redus în 2009 de cateva ori, pană la 5,7 mil. lei (circa 1,4 mil. euro), după ce afacerile s-au contractat în aceeaşi perioadă cu 32% şi au ajuns la 85,9 mil. lei (20,3 mil. euro). Totuşi caştigul înregistrat de firma de foraj a fost de aproape patru ori mai ridicat decat cel realizat anul trecut de Dafora.

Foraj Sonde Craiova deţine în prezent peste 5% din acţiunile Dafora, participaţie la care a ajuns în primăvara anului trecut, cand a fost raportată cu un pachet de 5,26%.

Cristescu a intrat recent într-un conflict cu Gheorghe Călburean după ce a solicitat prin intermediul firmei Foraj Sonde Craiova ca auditorul să verifice contractele încheiate de Dafora Mediaş a lui Gheorghe Călburean, cu firme din grupul acestuia. Călburean nu i-a dat acceptul, considerand că informaţiile ar putea fi folosite de concurent în defavoarea societăţii, astfel că fraţii Cristescu au atacat în instanţă anularea hotărarilor prin care i-au fost respinse solicitările.

Cele două firme se numără printre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a forajului de petrol şi gaze.

Totodată, Bega Turism Timişoara este evaluată în prezent pe piaţa RASDAQ la 39,4 mil. euro, aproape cat valorează Turism Felix (TUFE) şi THR Marea Neagră (EFO) la un loc, respectiv cele mai mari companii din turism care sunt listate pe Bursă.

Problema lichidităţii mici se va rezolva odată cu atragerea de finanţare

Totuşi firmele deţinute de fraţii Cristescu pe piaţa RASDAQ sunt puţin atractive în acest moment pentru investitori din cauza free-float-ului foarte redus, care continuă să se diminueze pe măsură ce aceştia strang acţiuni de pe piaţă.

"Este adevărat că în prezent free-float-ul companiilor noastre de pe piaţa RASDAQ este redus, dar cand va veni vremea, probabil o să vindem un pachet la un fond de investiţii şi o să facem o ofertă publică de vanzare către alţi investitori pentru a ajunge la un free-float de 25%, cat au în mod obişnuit companiile listate", a precizat Marius Cristescu.

El a achiziţionat în ultimul an pachete importante de acţiuni la principalele firme pe care le deţine pe piaţa RASDAQ, dar şi la Faur Bucureşti (FAU), care este cotată în prezent la categoria nelistate a Bursei.

De cealaltă parte, Bega Turism Timişoara va beneficia anul acesta de cea mai importantă investiţie din partea fraţilor Cristescu, în valoare de circa 6,5 mil. euro, care vor să deschidă în septembrie corpul de cinci stele al Hotelului Timişoara.

"Nu vom afilia Hotelul Timişoara niciunui brand hotelier. Nu este nevoie pentru că este deja un brand în sine, avand numele oraşului în denumire şi este cel mai central hotel din Timişoara. Am investit deja în hotel 4,5 mil. de euro şi pană în septembrie-octombrie, cand îl deschidem, vom mai avea nevoie de circa 2 mil. euro", spune Cristescu.

Corpul de cinci stele al hotelului din Timişoara va cuprinde 60 de camere şi 12 apartamente. Hotelul mai are un corp de patru stele care include 120 de camere.

La firma hotelieră, Marius Cristescu deţine 60,24% din acţiuni, iar fratele său, Emil, are o participaţie de 33,7% din titluri.

Cristescu: SIF-urile, atractive la 100 mil. euro capitalizare

Marius Cristescu spune că ar putea să facă achiziţii mai importante pe Bursă dacă piaţa va continua să scadă şi va ajunge la nişte niveluri foarte atractive.

"Părerea mea personală este că Bursa o să mai scadă pe fondul neîncrederii investitorilor în piaţă. Valorile de tranzacţionare sunt mici pentru că nu sunt vanzători în piaţă. Investitorii romani în general se mişcă greu în a-şi marca pierderile. Dacă Bursa va continua să scadă, voi face achiziţii şi probabil veţi vedea nişte raportări de procente. Cred că şi SIF-urile devin interesante la 100 mil. euro capitalizarea şi mă aştept să ajungă acolo în următoarea lună", spune omul de afaceri timişorean.

El a surprins piaţa la începutul anului trecut, cand a cumpărat 5% din Dafora, cand preţurile erau aproape de minime. Participaţia de la Dafora i-a adus caştiguri substanţiale.

Afacerile grupului Bega au scăzut anul trecut cu circa 30%, pană la un nivel de aproximativ 140 mil. euro, iar anul acesta conducerea grupului se aşteaptă la încă un declin de 10%.

"Aceasta a fost şi scăderea în primele trei luni ale anului. Acum să vedem ce se întampla în a doua parte a anului. Au fost şi businessuri care au mers bine anul trecut, cum ar fi Sticloval Vălenii de Munte, care produce nisip, şi Arsenal Park, unitatea turistică de la Orăştie pe care am deschis-o în urmă cu un an şi care are un grad de ocupare de 50%, ceea ce este foarte bine pentru primul an. Imobiliarele au fost printre cele mai afectate domenii, pentru că au intrat mulţi chiriaşi în insolvenţă şi s-au diminuat chiriile", explică Cristescu.

Printre companiile de pe piaţa RASDAQ deţinute de fraţii Cristescu, se mai numără Bega Minerale Industriale din Aghires (BMIA), cu afaceri în extracţia pietrişului şi nisipului, care a înregistrat anul trecut o scădere de 28% a afacerilor, la 25,2 mil. lei. Compania a acordat în acest an dividende acţionarilor în valoare de 4,95 mil. lei (1,2 mil. euro) din profiturile aferente anilor 2006, 2007 şi 2008 rămase nerepartizate.

Producătorul de construcţii metalice, Bega Tehnomet Timişoara (TEHO), se numără printre companiile din grupul Bega care au convocat deja Adunarea Generală în vederea aprobării transferului pe Bursă.

Alte companii listate din grup sunt Bega Electromotor (ELTR), care produce motoare electrice, şi Bega Utilaje de Construcţii (UTBT), cele două companii marcand anul trecut scăderi de 47% ale afacerilor.

Sticloval Vălenii de Munte (STOZ) a fost una din puţinele companii deţinute de fraţii Cristescu care a reuşit să-şi majoreze afaceri, cu 1%, pană la 8 mil. lei.