Nu transformaţi zona euro într-o elită, spun polonezii

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 10.06.2010

Polonia şi-a exprimat temerile că eforturile de îmbunătăţire a guvernanţei economice în cadrul zonei euro ar putea transforma ţările din afara zonei în membre de mâna a doua ale Uniunii Europene, scrie Financial Times.

"Ca ţară care aspiră la zona euro, vrem ca regiunea să fie un lider, dar nu o elită exclusivistă în cadrul UE", a declarat Donald Tusk, primul-ministru polonez.

Tusk a făcut referire la opinia unor lideri cum ar fi preşedintele francez Nicolas Sarkozy, conform căruia zona euro ar trebui să devină mai unită prin organizarea de summituri regulate ale oficialilor guvernamentali şi prin adoptarea unei abordări mai riguroase cu privire la integrarea economică.

"Este foarte important ca standarde egale să fie promovate de către Comisia Europeană pentru toate statele membre ale UE", a declarat Tusk. "Ne dorim o Europă unită care să acţioneze în mod solidar pentru beneficiul UE ca întreg", a adăugat primul-ministru polonez.

Polonia se numără printre statele din centrul şi estul Europei care sunt preocupate de o propunere a Germaniei de a suspenda ajutoarele UE pentru ţările care nu respectă regulile fiscale ale blocului. O astfel de măsură ar putea afecta Polonia şi alte ţări foste comuniste într-o măsură mai mare decât pe majoritatea membrelor UE pentru că acestea sunt mai puţin prospere şi depind mai mult de sprijinul financiar venit din partea Uniunii.

Comentariile lui Tusk au survenit discuţiilor avute în Bruxelles cu Herman Van Rompuy, preşedintele UE, şi Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.

Barroso s-a arătat preocupat de temerile primului-ministru polonez, spunând: "Cadrul general ar trebui să fie identic atât pentru ţările din zona euro, cât şi pentru cele din afara acesteia. Nu putem avea o sciziune în cadrul UE".

Barroso a declarat că admite faptul că zona euro posedă anumite caracteristici unice care necesită o abordare specială, dar a arătat că are îndoieli considerabile cu privire la crearea unor noi instituţii în cadrul zonei.