Inflaţia lunară în mai a coborât la 0,15%. Deflaţie la alimente

Autor: Claudia Medrega 11.06.2010

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 4,42% în urma creşterii uşoare a preţurilor de consum cu 0,15% în luna mai, cifrele fiind în linie cu estimările analiştilor.

"Activitatea economică slabă şi evoluţia preţurilor produselor alimentare ajută dezinflaţia, dar incertitudinile legate de preţurile carburanţilor rămân ridicate", comentează Ilker Domac, analist în cadrul Citi responsabil de economiile emergente din regiune.

Preţurile produselor alimentare s-au redus cu 0,1%, înregistrând prima diminuare de după septembrie anul trecut, în contextul scăderii consumului populaţiei. Notă discordantă au făcut fructele proaspete, care s-au scumpit cu 1,8%, şi legumele, cu preţuri mai mari cu 1,6%.

Creşterea preţurilor din luna mai a fost determinată în special de servicii, care s-au scumpit în medie cu 0,47% faţă de aprilie, evoluţia fiind influenţată şi de deprecierea leului care a determinat majorarea tarifelor - la serviciile de transport aerian şi de telefonie, preţurile au crescut cu 1,1% fiecare

În acelaşi timp, mărfurile nealimentare au înregistrat preţuri medii cu 0,2% mai mari comparativ cu aprilie, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Presiunile inflaţioniste s-au mai temperat în mai, după ce în aprilie s-a înregistrat o creştere a preţurilor de consum cu 0,35% faţă de martie, astfel că inflaţia anuală a urcat la 4,28%. Maximul a fost atins în ianuarie, când inflaţia anuală a ajuns la 5,2% din cauza majorării accizelor.

BNR rămâne optimistă cu privire la evoluţia inflaţiei, anticipând o creştere a preţurilor cu 3,7%. Majoritatea analiştilor apreciază însă că rata anuală a inflaţiei se va situa la 4% la sfârşitul anului.

Diminuarea presiunilor inflaţioniste şi ajus­tarea cererii, mai ales în condiţiile în care vor fi aplicate măsurile de ajustare fiscală con­cretizate în reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%, lasă loc pentru continuarea relaxării politicii monetare.

În condiţiile în care inflaţia rămâne tem­perată, Ilker Domac consideră că banca centrală ar putea să reducă dobânda cheie la leu cu încă un sfert de punct procentual, până la 6% pe an în şedinta programată la sfârşitul acestei luni, nivel care ar urma să fie menţinut până la finele anului.