Exclusiv online: Cum se explică menţinerea şomajului sub 3% în Bucureşti?

Autor: Andreea Neferu 10.06.2010

Capitala a înregistrat dintotdeauna cea mai scăzută rată a şomajului, iar cifrele pe luna mai nu au dezminţit acest trend. Dacă în judeţul Vaslui, rata şomajului a atins luna trecută puţin peste 14%, în Bucureşti aceasta a fost de aproape şase ori mai mică, adică 2,5%, potrivit ANOFM. Care sunt motivele însă pentru care există discrepanţe atât de mari, iar Capitala, chiar şi pe timp de criză, îşi menţine un şomaj de sub 3%?

Explicaţia porneşte de la faptul că oraşele mari au avut dintotdeauna un nivel mai mic al şomajului şi cu atât mai mult Bucureştiul, unde activităţile economice sunt mult mai diversificate şi şi-au păstrat un anumit ritm chiar şi în perioada crizei, este de părere Laurian Lungu, managing partner la compania de cercetare Macroanalitica. În plus, în Bucureşti sunt angajaţi foarte mulţi flotanţi, care provin din orăşelele sau satele învecinate, iar ei se numără printre primii care sunt disponibilizaţi, şi nu bucureştenii, mai spune Laurian Lungu.

La nivelul întregii ţări, rata şomajului a coborât în mai la 7,67%, cu 0,4% mai puţin faţă de luna precedentă. "Vara, tot timpul şomajul scade. E ceva natural. Dacă în perioada noiembrie-martie numărul de şomeri creşte, pentru că mulţi angajatori trimit oamenii în şomaj tehnic sau definitiv în sezonul rece, vara reîncep muncile sezoniere", a declarat secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Dumitru Cornoiu, citat de Mediafax.