Străinii şi BNR au urcat tranzacţiile valutare la 37 mld. € in mai

Autor: Ciprian Botea 13.06.2010

Dealerii au tranzacţionat în luna mai 37,1 mld. euro pe piaţa valutară de la Bucureşti, în creştere cu 55% faţă de aceeaşi lună a anului trecut, arată datele BNR. Volumul mediu zilnic a depăşit astfel 1,85 mld. euro, fiind cel mai ridicat nivel din ianuarie 2009 încoace.

Tranzacţiile de pe piaţa valutară locală au crescut în mai pentru a treia lună consecutiv, dar volumele se menţin în continuare mai scăzute comparativ cu 2008. Creşterea a fost alimentată de străini şi de intervenţiile pe piaţă ale băncii centrale pentru temperarea tendinţei de depreciere a leului.

"Tendinţa de creştere a tranzacţiilor pe piaţa valutară s-a resimţit odată ce apetitul investitorilor străini pentru activele în lei a revenit. În mai, volumul tranzacţiilor a fost influenţat şi de intervenţia BNR deoarece sentimentul investitorilor s-a deteriorat şi aceştia au început să vândă lei, punând presiune pe curs", apreciază Nicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Banca Naţională a cheltuit în mai între 500 de milioane şi un miliard de euro pentru a domoli presiunile asupra cursului, estimează ING. Cursul mediu a fost luna trecută de 4,1743 lei/euro, în creştere cu 2,1% faţă de media din luna martie, când s-a înregistrat cel mai scăzut nivel din ultimul an. Moneda europeană a reuşit însă să revină peste pragul de 4,2 lei abia la începutul lui iunie.

Analiştii spun că este de aşteptat ca BNR să monitorizeze în continuare cursul şi să intervină pentru a preveni fluctuaţii mai ample, misiune care nu va fi prea grea având în vedere rezervele valutare de aproape 32 mld. euro şi faptul că volumele tranzacţionate nu sunt exagerat de mari.

"Nivelul rezervelor valutare este mai mult decât confortabil. În plus şi datoria pe termen scurt a scăzut foarte mult în ultimul an, aşadar banca centrală nu mai are o problemă în a interveni pe piaţă ca la începutul lui 2009", mai spune Chideşciuc. În primul trimestru, serviciul datoriei pe termen scurt s-a ridicat la 5,44 mld. euro faţă de 8,96 mld. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vârful istoric al tranzacţiilor valutare, de peste 59 mld. euro (adică o medie zilnică de 2,57 mld. euro), a fost stabilit în octombrie 2008, când speculatorii străini au lansat un atac asupra leului. În primele luni ale anului interesul speculatorilor a rămas însă scăzut având în vedere că volatilitatea cursului a fost redusă, iar posibilităţile de a face profit din diferenţa de curs au fost limitate.