Cominco Bucureşti se bazează pe contractele externe pentru majorarea afacerilor

Autor: Adrian Cojocar 13.06.2010

Compania de construcţii Cominco Bucureşti (COBS), unul dintre primii 10 jucători de pe piaţa din România, intenţionează să-şi extindă în acest an activitatea în străinătate şi să continue restructurările pentru a deveni mai profitabilă.

"Sperăm să facem o surpriză şi în două săptămâni să majorăm afacerile nu cu 46%, ci cu 146% pe baza unor contracte din afara României. Dar nu pot să spun mai mult la această dată, pentru că sunt mai multe firme care concurează. Trebuie să învăţăm şi noi să intrăm pe pieţe mai mici din străinătate unde sunt bani. Cominco a avut în trecut lucrări pe plan extern în Republica Moldova unde a realizat cel puţin un complex Metro", a spus Florin Cămăraşu, directorul general la Cominco Bucureşti, care a fost numit la conducerea companiei în urmă cu aproximativ şase luni.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri în creştere cu 46%, de 189,7 milioane de lei (circa 45,1 mil. euro) şi un profit net de 0,8 mil. lei. Cifrele din primele trei luni arată însă o scădere la nivelul afacerilor de 36%, până la aproape 9 mil. lei şi un profit nesemnificativ, similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă din 2009.

"Anul 2010 a început greu şi prost dar eu sunt foarte optimist. În primele trei luni firmele de construcţii s-au mişcat greu din cauza lipsei de finanţare de la buget, noi având şi câteva proiecte cu statul, care pe parcurs s-au mai ameliorat. Un alt obstacol l-a reprezentat vremea. Au fost zăpezi şi de doi metri şi -15 grade şi nu s-a putut lucra", a precizat Cămăraşu.

El spune că firma va reuşi să recupereze decalajul pierdut în următoarele luni, pentru că, spre deosebire de alţi jucători de pe piaţă, Cominco are contracte.

Astfel, compania este aproape de a finaliza un proiect rezidenţial denumit Pallady Towers care cuprinde 216 apartamente în Capitală, proiect care se ridică la circa 17 mil. euro.

De curând compania a câştigat un contract în valoare de aproape 9 mil. euro pentru construcţia la Giurgiu a unei fabrici de prelucrare a oţelului aparţinând Voestalpine Steel Service Center România, subsidiara producătorului austriac de oţel Voestalpine.

Directorul Cominco spune că firma mai are un proiect în piaţa Amzei din Capitală de aproape 12 milioane de euro şi lucrează la o groapă ecologică de gunoi la Suceava în parteneriat cu Alpine, unde contractul se ridică la 6 milioane de euro.

Societatea mai are un proiect de circa 4 mil. euro la vama Naidăş de la graniţa cu Serbia şi diverse lucrări de drumuri la Vatra Dornei şi Caransebeş.

Restructurări pentru creşterea profitabilităţii

Deşi afacerile Cominco Bucureşti au cunoscut creşteri semnificative în ultimii ani de boom imobiliar 2006-2008, profitabilitatea companiei a fost una destul de scăzută, în cel mai bun an (2007) firma raportând un câştig net de 2,6 milioane de lei la afaceri de 231 de milioane de lei. Noul director al societăţii crede că profiturile reduse au fost cauzate de structura supradimensionată a personalului.

"În ceea ce priveşte marjele mici de profitabilitate ale Cominco din trecut, cred că a fost o problemă de management. Cred că în continuare este nevoie de o restructurare la nivelul grupului Cominco. Structura noastră era una supradimensionată, vorbim aici de 4.000 de angajaţi, din care au mai rămas în prezent circa 1.180 de oameni", spune Cămăraşu.

Numărul de angajaţi ai Cominco Bucureşti, principala companie din grup, s-a redus anul trecut cu circa 28%, până la 467 de salariaţi.

Cominco Bucureşti este cea mai importantă companie din grupul Cominco, care mai cuprinde patru sucursale şi trei filiale, acestea din urmă fiind deţinute în proporţie de 98 de procente de trust.

Grupul Cominco şi-a propus pentru acest an să realizeze afaceri de 70 de milioane de euro.

Brokerii mizează pe construcţii

Florin Cămăraşu mai spune că intrarea Broker Cluj în acţionariat şi în Consiliul de Administraţie al societăţii, începând de anul trecut, a fost de un real ajutor, pentru că "sunt oameni cu iniţiativă". Grigore Chiş, directorul societăţii de intermediere Broker Cluj, se numără printre administratorii companiei.

Printre acţionarii Cominco se numără şi alte nume cunoscute de pe piaţa de capital, cum ar fi Sorin Apostol, directorul general al KBC Securities, cu o participaţie de 19,6%, sau firma de brokeraj Interdealer Capital Invest din Cluj, care deţine peste 5%.

Principalii acţionari ai companiei sunt Cătălin Gemănar, cu 25,3% din acţiuni, şi Florin Rusu, cu o participaţie de 12,6% din companie.