„Softurile contra cost sunt o risipă de bani“

Autor: Magraon Andreea 13.06.2010

Comisarul pentru agendă digitală, Neelie Kroes, a cerut statelor membre ale UE să folosească în administraţiile publice softuri open source, cele cu licenţă contra cost fiind "o risipă de bani publici", relatează EurActiv.ro.

"Aceste softuri reprezintă risipirea banilor publici, pe care statele europene nu şi-o per mit", a declarat Kroes în cadrul unei conferinţe. Declaraţiile comisarului au fost interpretate de presă ca un atac la adresa Microsoft, producătorul sistemului de operare Windows, care are o poziţie dominantă pe piaţa europeană. Kroes a criticat "anumite autorităţi" care folosesc de ani de zile aceeaşi tehnologie şi "ignoră" alternativele, care sunt de cele mai multe ori gratis. De aceea, comisarul european pregăteşte un document, ce va fi prezentat în acest an, prin care doreşte să prevină apariţia de monopoluri pe piaţa europeană de IT şi să permită dezvoltarea unor companii mai mici. Softurile open source, precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, sunt gratuite.

Comisarul a avertizat giganţii IT că vrea să crească interoperabilitatea pe piaţa europeană de IT, dar nu prin încălcarea legislaţiei antitrust. În urmă cu doi ani, când Kroes era comisar pentru concurenţă, Comisia Europeană a amendat Microsoft cu suma totală record de 1,68 miliarde de euro poziţia dominantă şi lipsa de transparenţă a programelor proprii. Potrivit instituţiei europene, gigantul software american nu a publicat informaţii importante care să permită programelor software dezvoltate de alte companii să funcţioneze mai bine cu sistemul de operare Windows, pentru o mai bună concurenţă pe piaţă.

Thomas Vinje, a vo cat al mai multor com panii rivale ale Mi crosoft, precum A dobe Systems, Corel, IBM, Nokia, Opera, Oracle, RealNetworks, Red Hat şi Sun Microsystems, a declarat că producătorul de software ignoră cererile de a-şi face operaţiunile transparente, scrie EurActiv.

Reprezentanţii Microsoft au negat acuzaţiile, dar au declarat că există anumite inconsistenţe, care vor fi îndreptate.

Cum foloseşti softurile open source

Clienţii rezidenţiali sau companiile pot înlocui Microsoft Windows cu una dintre variantele gratuite ale sistemului de operare Linux. Susţinute de companii ca Sun (Oracle) şi IBM sistemele de operare bazate pe Linux au avansat puternic în ultimii ani din punct de vedere al performanţelor şi interfeţei grafice, utilizarea lor fiind asemănătoare Windows. Pe lângă sistemul de operare utilizatorii pot utiliza alternative gratuite la aplicaţii precum Microsoft Office. În cazul companiilor există şi variante contra cost ale Linux, iar serviciile de suport pot fi mai scumpe decât în cazul Windows.