Afganistanul s-a transformat într-o adevărată mină de aur după ce americanii au descoperit depozite minerale de 1.000 mld. dolari

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 14.06.2010

Statele Unite au identificat depozite neexploatate de minerale în valoare de aproape 1.000 miliarde de dolari (825 mld. euro) în Afganistan, ce depăşesc cu mult orice alte rezerve cunoscute şi sunt suficiente pentru a transforma în mod fundamental economia afgană, scrie The New York Times, citând oficiali guvernamentali americani.

Depozitele iniţial necunoscute de fier, cupru, cobalt şi aur sunt atât de uriaşe şi includ atât de multe minerale, încât ar putea transforma ţara săracă într-unul dintre cele mai mari centre miniere ale lumii.

Depozitele, descoperite de o echipă a Pentagonului şi geologi americani, se regăsesc în diverse zone ale ţării, inclusiv în sud şi est. Deşi dezvoltarea unei industrii miniere ar putea dura mai mulţi ani, potenţialul este atât de mare, încât oficiali şi executivi din cadrul industriei cred că ar putea fi atrase investiţii uriaşe chiar înainte ca minele să devină profitabile.

Cu mult peste PIB

Valoarea depozitelor nou descoperite depăşeşte cu mult valoarea economiei afectate de război a Afganistanului, economie bazată în mare parte pe producţia de opiu şi trafic de narcotice, cât şi pe ajutoare din partea Statelor Unite şi a altor ţări industrializate. Produsul Intern Brut al ţării este de numai aproximativ 12 miliarde de dolari.

Oficialii americani şi afgani au convenit să discute cu privire la depozitele descoperite într-un moment dificil al războiului din Afganistan. Operaţiunea din regiunea Marja a americanilor a avut un succes limitat, iar între timp acuzaţiile de corupţie şi favoritism formulate la adresa guvernului afgan continuă.

Oficialii americani cred totuşi că descoperirea depozitelor minerale va avea cu siguranţă un impact dublu. În loc să aducă pacea, noile bogăţii ar putea intensifica lupta talibanilor pentru recâştigarea controlului asupra ţării.

Corupţia ar putea fi, de asemenea, amplificată, în special dacă un număr de oligarhi pun mâna pe resurse. Lupte nesfârşite ar putea erupe între guvernul central din Kabul şi liderii districtelor bogate în minerale.

Cine pune mâna pe resurse?

În acelaşi timp, descoperirea resurselor ar putea intensifica lupta dintre jucători regionali ca India, China şi chiar Rusia pentru exploatarea acestora.

Oficialii americani se tem că China va încerca să domine dezvoltarea bogăţiei minerale a Afganistanului, ceea ce ar putea nemulţumi Statele Unite, având în vedere investiţiile masive ale acestora în regiune.

În condiţiile în care Afganistanul nu dispune de o industrie minieră sau infrastructură, exploatarea la maximum a resurselor minerale ar putea dura mai multe decenii.

O misiune a Pentagonului a început deja să-i ajute pe afgani să pună bazele unui sistem de administare a dezvoltării în acest sector.

Firme internaţionale de contabilitate au fost angajate pentru a asista ministerul afgan al minelor şi date tehnice sunt pregătite pentru a fi înaintate companiilor miniere multinaţionale şi altor potenţiali investitori străini.

Pentagonul îi ajută pe oficialii afgani să se pregătească în vederea lansării procesului de atragere de oferte pentru drepturi de exploatare până în toamna anului viitor.

Până acum, cele mai mari depozite descoperite sunt de fier şi cupru, iar cantităţile sunt suficient de mari pentru a transforma Afganistanul într-un producător important la nivel mondial al ambelor, spun oficiali americani.

În această lună, geologi americani care colaborează cu echipa Pentagonului au realizat studii în vestul Afganistanului unde, cred aceştia, se regăsesc mari depozite de litiu. Conform oficialilor americani, depozitele de litiu de aici le-ar putea depăşi pe cele din Bolivia, care dispune în prezent de cele mai mari rezerve de litiu cunoscute din lume.