Antibiotice a exportat medicamente de 6,7 mil. $

Autor: Ioana David 14.06.2010

Antibiotice Iaşi, unul dintre principalii producători de medicamente de pe piaţa locală, a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an vânzări de 6,7 mil. dolari la export, în creştere cu 18% comparativ cu perioada similară a anului 2009.

De ieri, compania a început şi livrările de Ampicilină către SUA, în condiţiile în care în decembrie 2009 a primit autorizaţiile din partea organismului de reglementare. "Acest contract are o valoare de 4 mil. $ pe an şi a fost încheiat pe o perioadă iniţială de cinci ani" , a spus Mihai Stoian, manager export al Antibiotice.

Producătorul are în vedere să livreze şi alte medicamente, care acum sunt în faza de înregistrare şi care ar putea genera o cifră de afaceri anuală de circa 15 mil. dolari. Înregistrările produselor ar putea să fie finalizate în următorii doi ani.

Compania estimează pentru acest an venituri totale de 248 mil. lei (60 mil. euro), în creştere cu 12% faţă de anul trecut, când veniturile companiei s-au contractat cu 4%. În 2009 exporturile au generat 18,5% din venituri, dar compania are ca target ca în următorii trei ani să ajungă la 25% "pentru a reduce gradul de dependenţă de piaţa internă". Reprezentanţii companiei au explicat această strategie prin faptul că la export facturile se încasează la 60-90 de zile, în timp ce pe piaţa internă la 300 de zile. Pentru perioada următoare compania are în vedere şi intrarea pe noi pieţe din Europa, Federaţia Rusă, zonele foste CSI şi America Latină.