Investitorii stau cu ochii pe minime să vadă în ce direcţie o ia Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 14.06.2010

Bursa a continuat să urce în şedinţa de ieri, cea mai mare apre­ciere fiind consemnată de indicele BET-FI, care a urcat cu aproape 3,5% faţă de referinţă. Indicele a depăşit astfel pragul suport de 20.000 de puncte. Indicele BET al celor mai lichide zece titluri a urcat cu 0,6%, în timp ce indicatorul energetic s-a apreciat cu doar 0,1% faţă de referinţă. În ciuda accelerării creşterilor pe piaţa locală, brokerii sunt de părere că aprecierile din ultima perioadă nu sunt prea relevante pentru a da o direcţie bursei, din cauza lichidităţii extrem de reduse din piaţă. "Lichiditatea pieţei este extrem de mică, iar creşterile nu pot fi luate în considerare pentru a da o direcţie Bursei pe termen scurt. Sunt prea puţin jucători în piaţă şi de calibru mic, iar piaţa nu are forţă să urce. Creşterile de azi (ieri n.a.) au venit în principal în corelaţie cu pieţele internaţionale, care au evoluat de asemenea pe plus", a apreciat Mihai Mureşian, trader în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria societăţilor financiare a fost consemnată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu 4,5% faţă de referinţă, înregistrând de asemenea cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 3,4 mil. lei. În top au urmat aprecierile SIF Transilvania (SIF3), de 4,2% şi SIF Moldova (SIF2), cu o creştere de puţin peste 3,9% faţă de referinţă.

"În ultima lună în piaţă s-a văzut o volatilitate foarte mare, iar acum s-a format o zonă de echilibru, în care indicii evoluează aproape în stagnare. Investitorii aşteaptă să vadă fie dacă este vorba despre o zonă de distribuţie sau una de consolidare. Deocamdată însă Bursa lasă impresia unei consolidări pe un trend descendent, evoluţie cu care ne-am mai confruntat în perioada 2007-2009", a adăugat Mureşian.

În sectorul bancar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au revenit pe creştere, cu o apreciere de peste 3,5%, în timp ce acţiunile BRD au pierdut aproape 1,8% faţă de cotaţia de vineri. Acţiunile Bursei (BVB) au închis în urcare, cu o apreciere de doar 1,6% faţă de referinţă, în timp ce societatea de intermediere Broker Cluj (BRK) au urct cu peste 3,3% faţă de cotaţia de vineri, la preţul de 0,247 lei/unitate.

"Dacă Bursa revine pe minus şi dacă sparge minimele ar fi un semnal clar că piaţa va începe să scadă şi un astfel de eveniment cred că ar duce la apariţia panicii în piaţă. Se poate spune că investitorii stau cu ochii pe minime pentru a vedea în ce direcţie o ia Bursa", a apreciat Mureşian. Bursa a testat minimele acestui an la începutul lunii, perioadă în care indicele BET evolua în jurul valorii de 4.300 de puncte, iar BET-FI testa pragul de 18.000 de puncte.

În sectorul energetic, majoritatea emitenţilor au evoluat pe scădere, atât titlurile OMV Petrom (SNP), cât şi Transelectrica (TEL) consemnând corecţii de peste 1,2% faţă de referinţă. Doar titlurile Transgaz (TGN) au reuşit să închidă în urcare, cu un avans de aproape 1,8% faţă de cotaţia de vineri.

"Volumul redus de tranzacţionare nu ajută nici la intrarea speculatorilor în piaţă. Cei care mai tranzacţionează acum o fac din inerţie, în încercarea de a scoate ceva randamente sau din nevoia de bani, dar apreciez că sunt investitori foarte mici", a încheiat Mureşian.

De urmărit astăzi