Are nevoie România de un nou împrumut de la FMI?

Autor: Andreea Mioara Neferu 14.06.2010

O parte dintre miniştrii români declară, mai mult sau mai puţin voalat, că situaţia economică a României s-ar putea înrăutăţi, astfel că guvernul de la Bucureşti ar putea negocia un nou împrumut cu FMI.

Vasile Blaga, ministru de interne şi secretar general al PDL, a încins duminică spiritele, atrăgând atenţia asupra faptului că România are nevoie să încheie un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI). Ulterior, taberele s-au împărţit. Pe de o parte, Adri ean Videanu, ministrul economiei şi în acelaşi timp prim-vicepreşedinte al PDL, a afir mat că posibilitatea încheierii unui acord cu FMI este "binevenită", evitând să răs pundă dacă contractarea unui nou împrumut de la instituţia internaţională este chiar necesară, aşa cum a susţinut duminică Blaga în cadrul unei emisiuni difuzate pe PRO TV.

La polul opus însă, Radu Berceanu, ministrul transporturilor, a spus că nu consideră că România are nevoie de un nou acord cu FMI. "Nu cred, eu cred că trebuie să vedem cu acordul acesta, în perioada imediat următoare, cum reuşim să-l implementăm şi după aceea să purtăm discuţia asta. Nu ştiu dacă a fost vreo discuţie sau e doar, aşa, o idee, dar o să vedem", a declarat Berceanu, citat de Mediafax.

"Da, evident că România are nevoie de un nou acord cu FMI, şi acest lucru din trei motive: în primul rând, pentru disciplinarea decidenţilor, apoi pentru stabilizarea încrederii investitorilor străini şi nu în ultimul rând, pentru că se pot obţine costuri de finanţare mai mici", a spus analistul financiar Dragoş Cabat, Soluţia este reînnoirea sau prelungirea actualului acord cu FMI cu încă 5-10 mld. euro, sumă care să acopere în perioada următoare necesităţile curente şi să liniştească investitorii, potrivit lui Cabat.

Ionuţ Dumitru, economistul şef al Raiffeisen, consideră însă că este prea devreme pentru a pune pe tapet ipoteza unui nou acord. "Asemenea discuţii sunt premature. Cel mai important în momentul de faţă este să ne îndeplinim obliga ţiile asumate în acordul pe care deja îl avem încheiat cu FMI şi ulterior, dacă va fi nevoie, se va putea discuta despre un nou acord. În prezent ar fi bine să ne concentrăm asupra angajamentelor pe care deja ni le-am asumat", a declarat Dumitru.

Vasile Blaga a explicat că ipoteza încheierii unui nou acord cu FMI nu a fost discutată încă în Guvern, însă este posibil ca ea să fie examinată la Finanţe şi la BNR. Pe de altă parte, el a afirmat că ştia încă de la începutul lui 2009 că România se află într-o situaţie dificilă şi că regretă că măsurile de austeritate ce vor fi introduse prin reducerea salariilor şi a pensiilor nu au fost luate de anul trecut.

România a convenit în primăvara anului trecut asupra unui pachet de finanţare externă de la FMI, UE, Banca Mondială şi BERD în valoare de 19,95 mld. euro, reprezentând cel mai mare credit extern din istoria ţării şi aproape jumătate din bugetul pe 2009. FMI a decis să pună la dispoziţia autorităţilor fonduri de 12,95 mld. euro.