Spaniolii găsesc cu greu finanţare care este şi mai scumpă

Autor: Catalina Apostoiu 15.06.2010

Oficialii spanioli au recunoscut faptul că băncile şi companiile ţării întâmpină dificultăţi în a se finanţa, evidenţiind presiunile cu care se confruntă Madridul în sensul implementării unor schimbări structurale profunde pentru recâştigarea încrederii investitorilor, scrie The Wall Street Journal.

Investitorii sunt în special îngrijoraţi că Spania nu va fi capabilă să furnizeze mai mult capital băncilor în caz de necesitate fără ajutor de urgenţă de la UE şi FMI.

Spania a încercat din răsputeri în ultimele săptămâni să convingă pieţele că poate rezolva problema creşterii puternice a deficitului şi că poate redresa sectorul bancar aflat în impas.

Guvernul socialist spaniol intenţionează să lanseze un controversat plan de reformare a pieţei muncii prin care încearcă să rezolve o problemă despre care mulţi economişti cred că se află în centrul crizei economice a Europei: pieţe rigide ale muncii care descurajează investiţiile companiilor.

O temere importantă este legată de dificultăţile în creştere pe care băncile spaniole le au în a se finanţa reciproc. Băncile spaniole au suferit pierderi masive în urma unui declin puternic al pieţei imobiliare a ţării.

Răspunzând speculaţiilor conform cărora Spania ar putea fi obligată să ceară ajutorul UE şi FMI, cancelarul german Angela Merkel a declarat că Spania poate apela la fondul de susţinere al EU dacă acest lucru va fi necesar.

Totuşi, Comisia Europeană şi primul-ministru spaniol au respins astfel de speculaţii.

Spania "ca întreg trebuie să devină mai competitivă, iar piaţa muncii este unul dintre cel mai puţin competitive segmente ale sale", a declarat Fernando Fernandez, economist.

Ţara are o piaţă a muncii structurată pe două niveluri. Unul include muncitori mai în vârstă, calificaţi, în locuri de muncă plătite bine, care sunt protejaţi. Celălalt constă din muncitori mai tineri care câştigă mai puţin şi pot fi demişi mai uşor. Criticii susţin că acest sistem a generat o rată ridicată a şomajului în rândul tinerilor şi că relaxarea primului nivel ar duce la crearea mai multor locuri de muncă şi de mai bună calitate.

Guvernul pregăteşte în acelaşi timp o restructurare a sectorului bancar al ţării, investitorii solicitând astfel de schimbări pe fondul temerilor privitoare la datoria în creştere a Spaniei. Guvernul trebuie să împrumute 97 de miliarde de euro în acest an pentru a finanţa o datorie publică totală de 553 de miliarde de euro.