40.000 de proiecte scrise de consultanţi pentru banii de la UE. Cât câştigă un consultant şi de ce experienţă are nevoie?

Autor: Adriana Rosoga 15.06.2010

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, piaţa locală a fost "inundată" de consultanţi în fonduri europene, mai bine sau mai slab pregătiţi, atraşi de venituri de câteva sute sau chiar mii de euro pe care le pot câştiga din scrierea şi implementarea de proiecte. Din banii pe care ţara noastră îi are la dispoziţie până în 2013, peste 32 mld. euro, o parte ajunge şi în buzunarele consultanţilor pentru scrierea proiectelor, iar sumele cresc în momentul în care proiectele sunt declarate câştigătoare şi sunt implementate.



Câteva mii de firme de consultanţă au scris şi au depus după 2008, când s-a dat drumul la finanţări, peste 24.000 de proiecte cu o valoare totală de 11,3 mld. euro pentru fondurile europene pentru agricultură şi 17.200 de proiecte cu o valoare de 40 mld. euro pentru fondurile structurale.

Dintre acestea, până la sfârşitul lunii mai au fost respinse peste 7.400 de cereri de finanţare pentru fondurile structurale şi au primit decizii de finanţare circa 2.600 de proiecte cu o valoare de 7 mld. euro, în timp ce pentru fondurile de agricultură au fost semnate aproape 10.000 de proiecte, cu o valoare totală de 1,9 mld. euro.

O piaţă tânără

Pe o piaţă locală de consultanţă estimată la 250-300 mil. euro anual, doar o mică parte o reprezintă încasările din consultanţa pe fonduri europene, estimate de surse din piaţă la câteva zeci de milioane de euro.

Practic, încasările obţinute până acum de consultanţi reprezintă doar avansul pentru întocmirea documentaţiei, restul de bani urmând a fi obţinuţi în momentul în care proiectul este declarat câştigător şi începe implementarea.

Chiar dacă proiectele europene sunt scrise de firme de consultanţă, multe sunt respinse încă din prima fază de evaluare din cauza tratării cu superficialitate a condiţiilor de eligibilitate şi administrative, acest aspect datorându-se şi slabei pregătiri a consultanţilor. Oficial, nu există o listă cu firmele care oferă consultanţă pe fonduri europene şi nu se ştie cu exactitatenumărul acestora, care este estimat în piaţă la câteva mii.

Cât câştigă un consultant şi de ce experienţă are nevoie pentru a scrie un proiect? Cum se face diferenţa între un consultant profesionist şi unul mai puţin bun?

Un consultant cu experienţă în proiecte europene câştigă un salariu net de peste 600 de euro, la care se adaugă un comision între 2% şi 10% din valoarea contractului de consultanţă, iar în unele cazuri şi o sumă fixă per proiect.

"Consultantul bun ştie să ofere soluţii pentru nevoile reale ale clienţilor. Un consultant serios îşi asumă proiectul, asigurând nu doar scrierea, ci şi implementarea lui", spune Dragoş Pîslaru, managerul general al firmei de consultanţă GEA Strategy&Consulting. El spune că sunt mai multe tipuri de cursuri care pot fi urmate, însă este necesară o specializare a consultanţilor, în funcţie de exeperienţă. "Dacă ai de exemplu background în finanţe, poţi face analiză cost-beneficiu pentru proiecte."

Adrian Bucică, manager de proiecte în cadrul firmei de consultanţă Compass Consulting, spune că sunt patru etape importante ale activităţii de consultanţă în fonduri europene: identificarea/încadrarea proiectului, fundamentarea, realizarea dosarului de finanţare, implementarea proiectului. "Un consultant trebuie să aibă cunoştinţe şi experienţă referitor la analiza financiară, metodologia de întocmire a studiilor tehnico-economice (studii de fezabilitate, planuri de afaceri, studii de piaţă, strategii) management de proiect (inclusiv "limba specifică finanţărilor europene"), programe de finanţare."

Consultant "bun" vs. consultant "mai puţin bun"

El spune că pe piaţa locală unde sectorul de consultanţă este încă în proces de profesionalizare, există consultanţi profesionişti şi consultanţi "mai puţin buni" (neprofesionişti şi chiar neetici). "Un consultant bun porneşte de la o nevoie de business identificată reală a unui client, conturează un posibil proiect de investiţii şi face o încadrare a acestuia - ca şi eligibilitate - pe posibile operaţiuni de finanţare. Un consultant "mai puţin bun" porneşte de la ideea de "hai să luăm bani europeni dacă tot există" şi, fără să existe o nevoie de business reală pentru client, «propune clientului proiecte finanţabile»."

Consultantul profesionist are competenţa de a realiza un studiu de fezabilitate a proiectului şi va identifica oportunităţile, cunoaşte limba finanţărilor europene (obiectiv general şi specific, rezultate, indicatori, activităţi, achiziţii, obiective orizontale) şi realizează dosarul de finanţare ţinând cont atât de riscurile implicate pentru client (la evaluarea proiectului, dar şi la posibila implementare), cât şi de oportunităţile de maximizare a punctajului, mai precizează managerul de proiecte al Compass Consulting, companie de consultanţă în management, training şi consultanţă în fonduri europene înfiinţată în 1992, care a realizat mai mult de 500 de proiecte de consultanţă. În faza de implementare a proiectului, după ce acesta a fost declarat câştigător, un consultant bun poate asista în realizare de achiziţii, raportări tehnico-financiare, comunicare cu organismul de implementare, asigurând o mai mare predictibilitate a implementării.

În ceea ce priveşte suma pe care o percepe un consultant, Adrian Bucică spune că "nu există un standard fixat, uneori este o tarifare orară, alteori o tarifare procentuală din valoarea proiectului. În funcţie de complexitatea proiectului şi de experienţă, consultanţa per oră ar putea varia între 30 şi 100 euro. În cazul unui consultant "mai puţin bun", preţul variază mult mai mult, putând începe de la un preţ de zece ori mai mic până la un preţ de 10-30 ori mai mare decât în primul caz (in special datorită tarifării procentuale)."

Pentru a deveni consultant debutant sunt necesare cunoştinţe economice temeinice. "Activitatea anterioară în domeniu este un avantaj. De asemenea, orice cursuri de management de proiect, întocmire de documentaţii de finanţare, achiziţii publice sunt plusuri în activitatea de consultant, dar nu sunt obligatorii", afirmă Cosmin Drăgoi, managing partner al firmei de consultanţă în fonduri europene M27 CED Invest, care şi-a deschis firma de consultanţă în 2007, la vârsta de 25 de ani, după ce anterior a lucrat în mai multe firme cu obiect de activitate similar.

Cursurile sunt utile, dar nu asigură un job

"Atestările profesionale demonstrează participarea şi însuşirea anumitor informaţii, dar nu şi capacitatea de aplicare în practică şi nici nivelul prestaţiei profesionale a deţinătorului. Practic, orice firmă de training poateobţine atestare CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor) pentru a oferi astfel de cursuri, însă acest fapt nu dovedeşte şi calitatea informaţiilor oferite." Astfel de cursuri costă în general între 1.500 şi 2.000 de lei de persoană.

"Consultanţii noştri sunt în primul rând oameni cu experienţă în domeniu. Slaba calitate a cursurilor acreditate de pe piaţa românească a dus la o încredere redusă în valoarea diplomelor oferite. Aşadar, ne alegem colaboratorii pe baza cunoştinţelor reale deţinute şi a experienţei anterioare şi nu solicităm diplome sau atestări", spune managing partnerul M27 CED Invest, firmă care anul trecut a avut afaceri de peste 300.000 de euro şi are un număr mediu de opt angajaţi care au scris circa 140 de proiecte, inclusiv pentru fondurile de preaderare şi are 96 de proiecte câştigate.

"La înfiinţarea, în 2007, CED Invest avea ca principal capital cunoştinţele şi experienţa în managementul de proiect deţinute de echipa noastră. Nu am avut nevoie de atestări specifice până în momentul când am decis abordarea clienţilor din domeniul public, unde pentru participarea la licitaţii a trebuit să avem certificate ISO." El spune că un consultant debutant câştigă între 1.000 şi 2.000 de lei, în timp ce un consultant cu experienţă câştigă începând cu 2.500 de lei pe lună şi până la procente din valoarea proiectului plus suma fixa per proiect.

Cosmin Drăgoi a investit iniţial sub 10.000 de euro pentru a-şi deschide propria firmă de consultanţă, bani necesari pentru dotarea biroului, însă din cauza întârzierii cu care au fost lansate fondurile structurale în România, costurile de funcţionare s-au adăugat la investiţia iniţială. Veniturile companiei au început să apară abia la sfârşitul lui 2007, când au apărut şi primii clienţi.

În 2009, CED Invest s-a afiliat la grupul austriac de consultanţă M27, care deţine birouri în şase ţări europene cu peste 350 de clienţi privaţi şi peste 60 de clienţi autorităţi publice.