A apărut un site românesc “de împărţit” maşina la drum. Varianta franceză valorează milioane de euro

Autor: Magraon Andreea 16.06.2010

Pe web-ul româneasc a apărut un site care le oferă posibilitatea şoferilor şi celor care vor să ajungă în alte oraşe sau la serviciu să intre în contact pentru a merge împreună cu maşina. Utilizatorii pot găsi însă şi parteneri de drum pentru rute internaţionale. Sub sloganul "reinventăm transportul în comun", site-ul www.cumasina.net permite utilizatorilor să facă "autostopul" pentru a putea merge cu maşinile de ocazie.

Spre deosebire de România, unde această idee este de-abia la început, în Statele Unite, Marea Britanie sau Franţa sunt foarte răspândite. Spre exemplu, un site asemănător în Franţa, www.covoiturage.fr a obţinut pentru a doua oară o finanţare de 1,25 de milioane de euro. Cea mai mare parte din sumă, 1,1 milioane de euro vine din parta unui fond de investiţii numit Isai, creat de mai mulţi antreprenori din domeniul telecom şi internet, relatează Les Echoes. Investiţia va trebui să ajute Comuto, compania care administrează site-ul, , să-şi dezvolte afacerile şi pe plan internaţional. "Am identificat deja pieţe unde această idee de transport în comun nu este dezvoltată", a declarat Frederic Mazella, preşedintele şi cofondatorul companiei. Europa de Sud este principala zonă vizată.
Comuto oferă servicii şi pentru societăţi, dezvoltând site-uri de "carsharing" ("împărţirea" maşinii) pentru angajaţii RATP (Regia Automonă de Trannsport a Parisului) şi Ikea. Cifra de afaceri a companiei este aşteptată să crească în acest an cu 150%. Site-ul are 600.000 de membri, peste 160.000 de trasee şi aproape 450.000 de vizitatori unici pe lună.