Ciprioţii de la Bank of Cyprus renunţă la majorarea participaţiei la BT

Autor: Liviu Chiru 16.06.2010

Bank of Cyprus a renunţat la planul de a-şi majora participaţia la Banca Transilvania (BT) până la 20%, invocând o reanalizare a priorităţilor. Surse din piaţă afirmă că BERD, principalul acţionar al BT, ar fi influenţat decizia, dorind un investitor de alt calibru pentru bancă.



Grupul financiar cipriot Bank of Cyprus, cu active de 40 mld. euro - cât jumate din sistemul bancar local, a renunţat surprinzător la planul de a-şi majora participaţia în cadrul Băncii Transilvania de la 10% la 20%.

"Grupul Bank of Cyprus a decis, după o reanalizare a priorităţilor sale, să retragă cererea depusă la Banca Naţională a României pentru a primi permisiunea să îşi majoreze participaţia în cadrul Băncii Transilvania până la 20%", au declarat ieri reprezentanţii grupului.

Surse bancare afirmă că decizia Bank of Cyprus ar fi fost influenţată de anumite semnale transmise de BERD - acţionarul principal al Băncii Transilvania cu 14,6% din acţiuni - care aşteaptă un investitor de alt calibru şi care să intre în bancă pe baza unei selecţii de oferte, nu prin achiziţii minoritare de pe bursă. De altfel, la ultima AGA BERD s-a opus modificării statului BT care plafonează dreptul de vot al acţionarilor, astfel că ciprioţii ar fi ajuns să acumuleze de la un punct încolo acţiuni fără drept de vot. În acelaşi timp, BERD nu se arată interesată să iasă din acţionariatul BT tocmai acum, când preţul a scăzut mult, mai ales că banca este în prezent unul dintre cei mai activi jucători de pe piaţă.

Bank of Cyprus operează din 2007 o sucursală la Bucureşti, care are finanţări acordate în valoare de circa 660 de milioane de euro şi o reţea teritorială de 14 unităţi. Pe primele trei luni ale anului, ciprioţii au câştigat 3 mil. euro din operaţiunile locale.

"Decizia (privind participaţia la BT, n. red.) nu afectează strategia Bank of Cyprus în România", mai spun reprezentanţii grupului.

Ciprioţii, care au achiziţionat la sfârşitul anului trecut un pachet de circa 10% din acţiunile BT, erau în proces de obţinere a aprobării BNR pentru a-şi majora participaţia, procesul fiind aproape de final.

"Am primit o notificare din partea Bank of Cyprus. Banca Naţională încă nu luase o decizie în privinţa avizului", a comentat Nicolae Cinteză, şeful Direcţiei de Supraveghere din BNR. În luna mai, banca centrală le ceruse ciprioţilor clarificări suplimentare privind strategia ca acţionar al BT. Termenul legal pentru emiterea unui aviz - favorabil sau negativ - din partea BNR era de 90 de zile de la momentul în care documentaţia pentru dosar era completă.

În mai, George Christoforou, şeful sucursalei locale a Bank of Cyprus, spunea că grupul va aştepta avizul BNR înainte de a face vreun pas pentru majorarea participaţiei la BT.

Un obstacol care ar fi trebuit depăşit era şi prevederea din statutul BT care limitează la 10% din capital drepturile de vot pentru orice acţionar sau grup de acţionari care activează concertat. La Adunarea Generală a Acţionarilor BT din aprilie, BERD s-a opus propunerii de eliminare din statutul băncii a acestei prevederi prin care este limitat dreptul de vot.

Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al BT şi unul dintre acţionarii importanţi ai băncii, cu un pachet de aproape 5%, sublinia de asemenea în mai că orice discuţie este "prematură" înainte de eliminarea plafonului privind concentrarea dreptului de vot la AGA.

Banca Transilvania, singura bancă de top cu capital românesc privat majoritar, a raportat pe primul trimestru un profit net de 16 mil. lei (3,85 mil. euro), faţă de un câştig de 1 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2009, în ciuda avansului provizioanelor, până la un nivel de 191 mil. lei (46 mil. euro). Banca are active de 4,7 miliarde de euro şi o reţea teritorială de aproximativ 500 de unităţi. Acţiunile băncii, listate la Bursa de la Bucureşti, se tranzacţionau ieri la 1,58 lei, în creştere cu peste 3%. Capitalizarea BT este astfel de circa 406 mil. euro.