Broker şi-a dublat profitul în mai prin vânzări din portofoliu

Autor: Vlad Anastasiu 16.06.2010

Societatea de intermediere financiară Broker Cluj (BRK) a înregistrat în primele cinci luni un profit net de 3,9 mil. lei (930.000 de euro), câştigul obţinut în mai fiind aproape egal cu cele realizate în primele patru luni ale anului, creşterea fiind datorată în principal rulajelor şi preţurilor ridicate din luna mai.

Valoarea activului net al societăţii depăşea 89,2 mil. lei (21,2 mil. euro) la sfârşitul lunii trecute, în creştere cu 12% faţă de nivelul de la începutul lui 2010.

"La începutul lunii mai am lichidat o parte din portofoliu achiziţionat la sfârşitul lui 2009, iar profitul realizat se datorează creşterii preţurilor peste nivelurile previzionate de companie. Luna mai a fost una propice lichidării de portofolii în piaţă, în condiţiile în care piaţa începuse deja să dea semne de scădere, pe fondul tensiunilor economice din Grecia", a declarat Grigore Chiş, directorul general al societăţii de intermediere Broker Cluj.

La începutul lunii mai, principalii indici bursieri locali înregistrau avansuri considerabile faţă de începutul lui 2010, de peste 20%, în timp ce la sfârşitul lunii, indicii păstrau un avans de doar 3% pe BET, iar societăţile financiare, grupate sub BET-FI înregistrau o scădere de peste 17% faţă de începutul anului.

Pe fondul volatilităţii ridicate, Broker Cluj a realizat profit şi din comisioanele încasate pentru tranzacţionare, în condiţiile în care rulajul mediu zilnic în luna mai s-a ridicat la peste 12 mil. euro.

"Clienţii pe partea de retail sunt preponderent speculatori, iar pe fondul volatilităţii ridicate, în luna mai s-au realizat rulaje considerabile, ceea ce a presupus creşterea încasărilor din comisioanele de tranzacţionare. Nu a fost vorba despre o majorare a comisioanelor, ci doar de creşterea volumului de tranzacţionare intermediat de societate", a mai explicat Chiş.

În luna mai, societatea de intermediere a realizat tranzacţii de peste 85,8 mil. lei (aproximativ 20,4 mil. euro), potrivit BVB. De altfel, Broker a realizat tranzacţii realativ egale pentru lunile aprilie şi mai, însă diferenţa a fost dată de creşterea preţurilor în piaţă.

În ciuda apropierii verii, perioadă în care piaţa în mod tradiţional înregistrează o scădere a volatilităţii şi a numărului de investitori activi pe piaţă, Chiş apreciază că Bursa va înregistra o evoluţie atipică.

"Nu cred că o să vedem o vară prea liniştită. O să fie destul de agitată, cu o volatilitate neobişnuită pentru această perioadă, ceea ce înseamnă şi rulaje mai mari în piaţă", a încheiat Chiş. De altfel, în primele trei şedinţe din această săptămână indicii locali au înregistrat creşteri în medie cu 10%.

Titlurile societăţii se tranzacţionau ieri la preţul de 0,28 lei/unitate, la această cotaţie capitalizarea companiei ridicându-se la peste 19,2 mil. euro.