Mucibabici, Deloitte: Trebuie limitat creditul în valută

Autor: Ciprian Botea 16.06.2010

Pentru că piaţa interbancară este insuficient dezvoltată şi riscurile valutare sunt transferate de cele mai multe ori către clienţi, companii sau persoane fizice, este nevoie de o limitare a creditării în valută, crede George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

"Ar fi necesară o limitare a creditului în valută pentru că cea mai mare parte a riscului valutar este transferată de bănci către clienţi, având în vedere că nu avem o piaţă interbancară suficient de mare. În final, aceste riscuri se întorc tot la bănci prin provizioane pentru creditele neperformante şi scăderea profitabilităţii", a spus Mucibabici.

Un studiu realizat de Deloitte România la care au participat 150 de directori generali ai unor companii din top 500 firme din România indică faptul că majoritatea companiilor sunt îngrijorate de evoluţia cursului pentru că sunt foarte expuse la riscul valutar. Cu toate acestea peste 50% dintre firmele chestionate nu apelează la instrumente de protecţie (hedging) deoarece costurile sunt prea mari.

"Peste jumătate din companii spun că nu folosesc niciun instrument de hedging, în timp ce 21% recurg la hedging natural (denominarea datoriilor şi pasivelor în aceeaşi valută - n. red.). Perioada de recuperare a creanţelor a crescut însă şi hedgingul natural nu mai este chiar atât de eficient în prezent", comentează Andrei Burz-Pînzaru, partener în cadrul departamentului Tax&Legal al Deloitte România. El spune că multe firme şi-au redus drastic investiţiile şi au apelat tot mai puţin la credite bancare în ultimul an deoarece condiţiile de finanţare s-au înăsprit. Mai mult de jumătate din companiile participante la studiu au precizat că nu intenţionează să apeleze la credite nici în perioada imediat următoare.

Renunţarea la planurile de investiţii vine în contextul în care 58% din firmele care au participat la studiul Deloitte spun că vânzările le-au scăzut anul trecut, în timp ce doar 21% au consemnat o creştere a afacerilor în 2009. Scăderea cifrei de afaceri s-a situat în cazul celor mai multe companii între 10% şi 30% faţă de anul anterior.

Jumătate din companii spun că şi profitul s-a redus anul trecut, 20% dintre acestea indicând o scădere cu mai mult de 50% a profitului brut. "În zona aceasta sunt multe companii care au intrat pe pierdere anul trecut, ceea ce are implicaţii serioase inclusiv la nivelul sectorului bancar", a comentat Mucibabici.

Executivii chestionaţi de Deloitte spun că principalul factor de risc pentru creşterea afacerilor pe care le conduc este recesiunea globală prelungită şi aşteaptă acum mai mult sprijin din partea statului. O treime din companii au precizat că principalul catalizator care să contribuie la relansarea economiei trebuie să fie reprezentat de măsurile guvernamentale, în timp ce 18% din respondenţi îşi pun speranţele în investiţiile străine.

În ultimul an, companiile au devenit mai pesimiste în privinţa ieşirii din recesiune, peste 50% din directorii generali intervievaţi considerând că declinul economiei se va încheia în 2011 sau chiar mai târziu. În studiul Deloitte de anul trecut, 40% din respondenţi se aşteptau la încheierea recesiunii în prima jumătate a lui 2010 şi 34% în a doua jumătate a anului sau mai târziu. Anul trecut, la studiul realizat de Deloitte au participat 300 de companii.