Ruşii aşteaptă investiţii pentru JO de la Soci din 2014

Autor: Cristina Roşca 17.06.2010

Oficialii ruşi încearcă să atragă investitorii români cu facilităţi fiscale, condiţii preferenţiale pentru folosirea pământului sau a altor resurse naturale şi cu ajutor de la stat pentru primirea în timp util a autorizaţiilor şi a aprobărilor de la organele publice locale şi municipale.

Relaţiile dintre România şi Rusia s-au răcit după destrămarea CAER, şi în pofida încercărilor şi promisiunilor, nu au mai atins acelaşi nivel. La începutul lui 2010 5,9% din importurile României veneau din Rusia. În ceea ce priveşte exporturile, doar 1,8% din total merg către fostul pol de putere în regiune.

Rusia nu se numără nici între primii 10-20 de investitori în ţara noastră, iar în condiţiile crizei financiare relaţiile bilaterale dintre cele două ţări s-au deteriorat.

"Începând cu sfârşitul anului 2008 şi ulterior în 2009, criza financiară a afectat negativ relaţiile dintre România şi Rusia. În 2010 însă, s-a putut observa o îmbunătăţire a situaţiei", afirmă Igor Sidorov, consilier economic în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Românii interesaţi să investească în Rusia pot participa la Forumul Internaţional de Investiţii "Soci-2010", ce va avea loc în luna septembrie. Aici vor fi prezentate propuneri de investiţii în domenii precum agroindustrial, turism, construcţii, industrial, transport şi comunicaţii. Anul trecut la Forumul Soci 2009 au participat 8.000 de persoane şi au fost semnate 177 de acorduri, cu o valoare de 351 mld. ruble (9,1 mld. euro).

Cele mai importante domenii pentru atragerea investiţiilor sunt pentru ruşi: transporturile şi comunicaţiile, domeniul agroindustrial, turistic şi sanatorial, construcţiile şi infrastructura, potrivit Angelei Cebanu, director general al Centrului de Afaceri CSI, care oferă consultanţă companiilor din Comunitatea Statelor Independente ce doresc să vină pe piaţa românească. În prima parte a lui 2010, volumul investiţiilor străine în Rusia a urcat la 25 mld. dolari, în creştere cu 20% faţă de perioada similară din 2009. Principalii investitori au fost Olanda, Germania, SUA, Luxemburg şi China.

Rusia mizează pe dezvoltarea regională, şi doreşte să atragă investiţii străine în special în Krasnodar. În această regiune, în oraşul Soci, vor fi organizate Jocurile Olimpice din 2014.

Suma direcţionată pentru dezvoltarea Krasnodar este de circa 18 mld. euro. Din valoarea totală, aproximativ un sfert, 4,6 mld.

euro, reprezintă costurile preconizate pentru desfăşurarea Jocurilor Olimpice. Investiţiile private în regiune se vor ridica la 349 mld. ruble (9,09 mld. euro), jumătate din total, şi vor fi canalizate spre construirea de aeroporturi, porturi, hoteluri şi centrale electrice. Unul dintre cele mai importante proiecte investiţionale în zonă este Insula Federaţiei, o insulă artificială în Marea Neagră de 250 de hectare, care ar putea găzdui 40.000 de turişti. Construcţia va începe în acest an.

Pentru Jocurile Olimpice au fost planificate 800 de proiecte pentru realizarea de construcţii şi modernizarea întregii infrastructuri, dintre care 30% s-au dat sau urmează să se dea spre exploatare în acest an, potrivit Angelei Cebanu.