Rusia ne-ar putea invita în South Stream în locul Bulgariei

Autor: Bogdan Alecu 17.06.2010

Gazprom va înlocui probabil Bulgaria cu România în proiectul gazoductului South Stream, în condiţiile în care Sofia a oprit celelalte două proiecte energetice derulate împreună cu Rusia, oleaductul Burgas-Alexandroupolis şi centrala nucleară Belene, potrivit publicaţiei ruse Kommersant, dar situaţia este încă incertă.

"În privinţa South Stream, la finele lunii august Gazprom va avea datele relevante privind studiul de fezabilitate. Noi suntem dispuşi să le dăm datele pentru finalizarea acestui studiu, urmând ca la vizita din toamnă a lui Alexei Miller, preşedintele Gazprom, să prezentăm aceste date", a declarat Adriean Videanu, ministrul economiei. Videanu a subliniat că grupul rus este interesat să investească în România şi în proiecte greenfield de producţie a energiei. Una dintre primele posibile investiţii va fi termocentrala de la Iernut, potrivit ministrului economiei.

South Stream va aduce gaze naturale din Rusia pe sub Marea Neagră, către statele din Europa de Est membre ale UE şi nordul Italiei, iar construcţia sa va demara în 2013.

În acelaşi timp, cel de-al doilea proiect, Nabucco, este gazoductul care ar trebui să transporte gaze naturale din Iran şi Kazahstan prin Turcia, Bulgaria şi România către Europa de Vest, acesta având ca scop reducerea dependenţei faţă de gazul rusesc.

Boico Borisov, premierul Bulgariei, a declarat ieri că participarea României la proiectul rus South Stream este o veste bună, iar dezvoltarea centralei nucleare de la Belene nu a fost îngheţată, potrivit Novinite.

Romgaz şi Gazprom au semnat anul trecut un memorandum pentru derularea unor proiecte comune în domeniul înmagazinării gazelor şi al producţiei de electricitate.

"Am cerut Romgaz să urgenteze studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Mărgineni. Apoi urmează să stabilim depozitele de gaze depletate care sunt de interes comun, a declarat Videanu.

În privinţa tranzitului gazelor ruseşti prin România către ţările din zona balcanică o delegaţie a Transgaz Mediaş va începe la Moscova negocierile privind un nou acord, în condiţiile în care cel aflat în vigoare expiră în 2011.

"Tranzitul de gaze către Balcani este o discuţie de interes. Prin Dobrogea se tranzitează 28-30 mld. metri cubi pe an. Din tranzitul de gaze România câştigă 60 mil. euro pe an", a subliniat ministrul economiei. România rămâne angajată în demersul de a analiza orice proiect care poate duce la independenţa energetică naţională şi a Uniunii Europene, potrivit declaraţiilor lui Adriean Videanu.