China îşi lasă moneda să se aprecieze, dar nu se ştie când

Autor: Alexandru Stefan Matei 20.06.2010

China a anunţat că va spori flexibilitatea ratei de schimb valutar, situaţie care ar putea duce la o apreciere treptată a yuanului faţă de dolar, după doi ani în care cursul a rămas aproape nemodificat, scrie cotidianul Financial Times.

La numai o zi după anunţ însă, oficialii chinezi au precizat că plănuiesc să menţină moneda "stabilă" şi că nu au în vedere o reevaluare imediată.

Banca centrală a Chinei consideră că nu există fundamente pentru o apreciere masivă a monedei pe fondul scăderii puternice a excedentului de cont curent - diferenţa dintre valoarea exporturilor şi cea a importurilor - din ultimul an.

Decizia vine cu numai o săptămână înainte de summit-ul G20 de la Toronto, unde subiectul aprecierii monedei chineze urmează să fie unul dintre cele mai dezbătute. Afirmaţiile Beijingului nu au rămas fără ecou la nivel internaţional, preşedintele american Barack Obama declarând că "decizia Chinei de a spori flexibilitatea cursului de schimb este un pas important care va ajuta la redresarea economică şi va contribui la reducerea dezechilibrelor economiei mondiale." Şi Dominique Strauss-Kahn, şeful FMI, consideră că revenirea la regimul monetar liber este binevenită.

Doar un balon de săpun?

Unii analişti sunt de părere că orice apreciere a yuanului va fi modestă şi nu va reuşi să îi convingă pe criticii care cer o apreciere agresivă. "Există pericolul ca luni dimineaţă toată lumea să fie exuberantă, ca mai târziu să fie dezamăgită. Există un apetit redus pentru apreciere, aşa că pe termen scurt banca centrală va duce o politică conservatoare", a declarat Stephen Green, economist în cadrul Standard Chartered. "Drept rezultat relaţia SUA-China va fi în continuare tensionată."

China a avut un regim monetar fix prin care îşi lega moneda de dolar până în 2005, când a adoptat o politică flexibilă a ratei de schimb datorită căreia yuanul s-a apreciat cu 21% faţă de dolar. De la mijlocul lui 2008 însă, moneda a fost legată de dolar la un curs de circa 6,83 yuani.

Deşi din 2005 rata de schimb se stabileşte în funcţie de un coş valutar, principala referinţă a rămas dolarul. Banca centrală stabileşte zilnic un curs faţă de dolar, iar acesta poate varia într-o bandă de plus sau minus 0,5%. Prin intervenţiile pe piaţă valutară menite să ţină moneda la valoarea dorită, banca centrală a strâns 2.400 de miliarde de dolari, una dintre cele mai ridicate rezerve valutare din lume.

Critici de la FMI

Decizia Beijingului este un "pas mic" în faţă, iar moneda Chinei rămâne puternic subevaluată, este de părere directorul adjunct al Fondului Monetar Internaţional. "China arată că vrea să se întoarcă la politica monetară existentă înainte de criză", a declarat John Lipsky. "Este doar o mică parte din măsurile ce trebuie luate."

China s-a aflat sub presiune pe scena politică internaţională unde mai multe voci susţin că yuanul este ţinut în mod artificial la o valoare redusă pentru a ajuta exportatorii ţări, în detrimentul competitorilor străini.

În aprilie, Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, a amânat lansarea unui raport care ar fi putut acuza China de manipulare a monedei în încercarea de a da Beijingului mai mult timp pentru a-şi reforma politica monetară fără a exista impresia că face acest lucru din cauza presiunilor externe.

Apreciere masivă faţă de euro

Aprecierea yuanului faţă de dolar s-ar putea ridica la 1,9% în acest an, în condiţiile în care deprecierea puternică a euro îi afectează pe exportatori, conform unui sondaj realizat de Bloomberg.

Cursul ar putea ajunge la 6,7 yuani pentru un dolar până pe 31 decembrie, conform mediei estimărilor realizate de 14 economişti.

Aprecierea de 16,5% a yuanului faţă de euro erodează câştigurile realizate de exportatori în Uniunea Europeană, cea mai importantă piaţă de export a Chinei.