Centrele Spa câştigă teren: 31 de proiecte anunţate în semestrul I

Autor: Cristina Stoian 20.06.2010

Operatorii de centre Spa au anunţat în primul semestru al acestui an lansarea a 31 de astfel de centre, de şase ori mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei construcţiilor IBC Focus, citat de Mediafax. Investiţia medie într-un centru Spa este de circa un milion de euro.

"În 2009 lumea era mai reticentă, dar businessul cu centre Spa este profitabil, mai ales că sunt foarte puţine la nivel local. În hotelurile de cinci stele este cel mai bine să investeşti, pentru că beneficiezi de clienţii acestora. În plus au capacitate mare destinată acestor spa-uri, dar şi nevoia de un centru pentru a fi catalogat la 5 stele", a declarat pentru ZF Mihai Popa, director operaţional al World Class Health Academy JW Marriott.

De la începutul anului au fost anunţate nouă proiecte Spa independente şi 22 integrate în hoteluri şi ansambluri rezidenţiale. Comparativ, în prima parte a lui 2009 au fost anunţate doar cinci investiţii în centre Spa. De exemplu, World Class Health Academy îşi propusese să deschidă un astfel de centru în ansamblul rezidenţial InCity. În realitate, proiectul s-a concretizat la începutul acestui an. "În paralel, am preluat de curând centrul din Plaza România şi am anunţat proiecte pentru zonele Pipera şi Floreasca, dar şi pentru Hotel Rex din Constanţa. Pentru începutul anului viitor avem planificat un centru lângă Auchan Titan. Şi mallurile au spaţii generoase şi mizează pe aceste proiecte", spune Mihai Popa.

Circa 18 proiecte din cele anunţate în acest semestru sunt evaluate în medie la peste un milion de euro, restul necesitând un buget de până într-un milion de euro.

Cele mai multe centre Spa se vor deschide în zona centrală a ţării, unde sunt anunţate nouă proiecte, iar în sud, nord-vest şi sud-est se vor lansa câte patru proiecte pe fiecare zonă, potrivit IBC Focus. În Bucureşti au fost anunţate trei proiecte Spa, toate aflate în stadiul de proiectare.

Şi în magazinul Cocor se va deschide, începând din septembrie, un centru Spa pe 200 de metri pătraţi, deţinut de Eden Spa, unul dintre cei mai importanţi operatori din România. Potrivit declaraţiilor anterioare ale conducerii Eden Spa, investiţia în deschidere se ridică la 200.000 de euro. Operatorii de Spa pot prelua spaţiul construit de dezvoltator, urmând să-l managerieze sub brand propriu, sau pot demara construirea de la zero cu investiţie proprie, mult mai mare decât în primul caz, urmând să se asocieze cu mallul sau hotelul care a oferit spaţiul.