Moody's: Cabinetul Boc trebuie să crească şi eficienţa sectorului public, după ce a tăiat salariile

Ziarul Financiar 21.06.2010

Analiştii Moody's consideră că măsura reducerii salariilor şi a pensiilor decisă de Guvern va diminua cheltuielile guvernamentale şi va asigura finanţarea externă, dar că aceste măsuri nu vor fi suficiente, dacă Executivul nu creşte eficienţa sectorului public în care trebuie să lucreze mult mai puţini angajaţi.

Kenneth Orchard, analist al Moody's, a declarat ieri pentru Mediafax că scăderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, menţionând însă că Guvernul trebuie să ia în considerare creşterea eficienţei la nivelul întregului sector public. În acordul cu FMI, Guvernul s-a angajat să reducă cheltuielile astfel încât deficitul bugetar să nu treacă de 6,8% din PIB în 2010. Aceeaşi înţelegere cu Fondul priveşte scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public şi cu 15% a pensiilor.

În acelaşi ton, analistul Moody's, Nondas Nicolaides, susţine, într-un raport, că măsurile de reducere a salariilor şi a pensiilor vor asigura virarea tranşelor de la FMI şi Uniunea Europeană, care sunt esenţiale pentru revitalizarea economiei şi vor susţine lichiditatea din sistemul bancar.

Raportul întocmit de Nondas Nicolaides mai spune că măsurile de austeritate vor amplifica dificultăţile pentru calitatea activelor băncilor locale şi vor exercita presiuni suplimentare asupra profitabilităţii pe termen scurt spre mediu a instituţiilor de credit. Documentul anticipează o creştere a creditelor neperformante din cauza situaţiei angajaţilor din sectorul public, ceea ce va afecta costul creditării.

În cadrul celei de-a cincea tranşe de împrumut, România ar trebui să primească, la sfârşitul lunii iunie, 850 de milioane de euro. În toamnă, UE ar trebui să vireze şi ea cea de-a treia tranşă de împrumut de 1,5 mld. euro. Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro. Pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

De la UE, în cadru împrumutului de cinci miliarde de euro au fost viraţi deja 2,5 ml. euro.