A doua propunere a ZF, pe cale să fie adoptată: toate cheltuielile instituţiilor ar putea fi publice

Autor: Iulian Anghel 21.06.2010

Guvernul a primit o perioadă de graţie de 60 de zile pentru a pune în aplicare măsurile de austeritate, în condiţiile în care cel puţin 70.000 de bugetari trebuie să plece acasă până la finele anului.

La întâlnirea de duminică seara de la Snagov dintre parlamentarii PDL, miniştrii Cabinetului şi preşedintele Traian Băsescu, şeful statului a cerut ca toate cheltuielile făcute de instituţiile statului, inclusiv la nivel local, să fie făcute publice pe internet, potrivit unor surse participante la discuţii. Aceasta este cea de-a doua propunere făcută de ZF care ar putea fi adoptată de Guvern, după ce o primă propunere, anume ca salariile în instituţiile de stat să fie publicate, a fost deja adoptată.

La Snagov, restructurarea Guvernului a fost principalul subiect de discuţie, însă nimic nu se va întâmpla cel puţin până la 1 septembrie, opoziţia faţă de o schimbare în acest moment venind din partea şefului statului. Discuţiile nu au fost publice, însă deputatul Valeriu Tabără a declarat, citat de Mediafax, că s-a convenit să se acorde Guvernului o perioadă de graţie de 60 de zile, când nu se va discuta despre remaniere, iar toţi miniştrii va trebui să se ocupe de programul de restructurare: "S-a convenit să nu se discute până la 1 septembrie de remaniere. Sunt chestiuni mai importante decât remanierea. Preşedintele Băsescu ne-a spus să mergem încă o dată pe mâna lui, adică să ducem toţi restructurarea până la capăt".

În această perioadă de două luni în ministere şi agenţiile guvernamentale trebuie aplicate măsurile de reducere a cheltuielilor şi a personalului. Săptămâna trecută, premierul Emil Boc a anunţat reducerea cu 20% a cheltuielilor în instituţiile publice, iar, în această săptămână, miniştrii ar trebui să vină cu noi planuri de reducere a personalului cu 25% în ministere.

Mai mulţi miniştri au vorbit, în ultimele zile, de nevoia ca 100.000 de bugetari, cel puţin, să fie concediaţi până la finele anului pentru ca salariile celorlalţi să poată reveni la normal după trecerea perioadei în care ele vor fi reduse cu 25%.

La întâlnirea de duminică seara a fost reluată ideea reducerii numărului de secretari de stat, dar şi a consilierilor personali ai miniştrilor.

Unii miniştri au pe lângă ei o armată de consilieri - ministrul Adriean Videanu, de pildă, are nouă consilieri personali şi doi secretari personali. Duminică seara s-a avansat ideea ca numărul consilierilor personali ai unui ministru sau secretar de stat să fie de maximum doi. De asemenea, agenţiile guvernamentale care nu au corespondent la nivelul UE ar urma să fie desfiinţate în cadrul procesului de restructurare.

Potrivit unor surse parlamentare, Traian Băsescu le-ar fi spus miniştrilor că niciun minister nu trebuie să scape de restructurare - cu referire directă la Ministerul de Interne - unde ministrul de resort, Vasile Blaga, este reţinut când vine vorba despre disponibilizări de personal - şi Ministerul Apărării.

Ce s-a stabilit la Snagov