Boloş, Interdealer: Cred într-o evoluţie pozitivă până la sfârşitul anului

Autor: Vlad Anastasiu 21.06.2010

Bursa locală a închis şedinţa de ieri în creştere la nivelul tuturor indicilor din piaţă, cea mai mare apreciere fiind consemnată de BET-FI, care a urcat cu 4,4% faţă de cotaţia de vineri, la nivelul de 23.570 de puncte.

Indicele BET al celor mai lichide zece titluri din piaţă a urcat cu aproape 2% faţă de referinţă, în timp ce indicatorul energetic BET-NG a avansat cu puţin peste 1,8% peste cotaţia de vineri.

Rulajul pieţei s-a ridicat la peste 7,6 milioane de euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit nivelul de 47,6 milioane de acţiuni, cele mai tranzacţionate titluri fiind SIF Oltenia (SIF5).

"Volumele au început să crească o dată ce Bursa a revenit pe trend ascendent, ceea ce denotă o dorinţă mai mare la cumpărare. Revenirea se datorează pe de o parte corecţiei foarte severe din luna mai, dar este vorba şi despre o revenire tehnică a cotaţiilor, pe baze fundamentale, în condiţiile în care există societăţi a căror capitalizare este egală cu cash-ul disponibil", a apreciat Doru Boloş, preşedintele Interdealer Capital Invest.

Cea mai mare apreciere la categoria SIF-uri a fost consemnată de acţiunile SIF Moldova (SIF2), care au urcat cu peste 5,8%, depăşind preţul de 1 leu/acţiune. În top au urmat creşterile SIF Oltenia (SIF5), de 5,3% şi SIF Banat-Crişana (SIF1), cu o apreciere de aproape 4,4% peste cotaţia de vineri.

"Dacă SIF-uri străpung pragul de rezistenţă de 24.500 de puncte, în piaţă se va trage un semnal puternic optimist. În schimb, dacă societăţile financiare testează acest prag şi nu reuşesc să treacă peste şi revin pe scădere, cred că vom vedea o corecţie pe perioada verii, cu o revenire abia din toamnă", a mai spus Boloş.

Acţiunile Alumil Rom (ALU) au închis cu o apreciere de peste 10%, una dintre cele mai mari din piaţă, titlurile producătorului de aluminiu urcând la preţul de 1,75 lei/unitate. O creştere importantă au marcat şi acţiunile Broker Cluj, care au urcat cu peste 9,4% faţă de cotaţia de vineri, atingând preţul de 0,313 lei/unitate. În sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) şi Transelectrica (TEL) au înregistrat aprecieri de 2,6% şi respectiv 4%, peste nivelul de referinţă.

Alte titluri conexe sectorului energetic, precum Dafora Mediaş (DAFR), au urcat cu peste 3%.

"Există potenţial mare de creştere în piaţă, însă vom vedea aprecieri diferenţiate pe segmente de activitate. Mizez în continuare pe aprecieri în sectorul financiar, pe SIF-uri şi bănci, dar şi pe sectorul energetic, în special pe societăţile cantonate în zona Mediaş, care în ultima perioadă au raportat contracte încheiate cu finanţare europeană, ceea ce înseamnă încasarea la timp a lucrărilor", a adăugat Boloş.

Pe extern, principalele pieţe europene înregistrau ieri spre închidere aprecieri reduse, de doar 1,5%, cea mai mare creştere fiind consemnată de indicele francez CAC 40.

"După aceste săptămâni, înclin să cred într-o evoluţie pozitivă a Bursei până la sfârşitul anului, atâta timp cât de pe extern nu o să apară ştiri negative. În plus, în plan politic intern trebuie să vedem nişte măsuri care să ducă la creşterea veniturilor şi a investiţiilor, nu doar reducerea cheltuielilor, ceea ce a însemnat de fapt o curăţenie în sectorul public", a încheiat Boloş.

De urmărit astăzi