Combinatul Mittal Hunedoara a rămas în pană de bani

Autor: Adrian Cojocar 21.06.2010

Miliardarul indian Lakshmi Mittal, care deţine combinatul siderurgic specializat în produse lungi ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), va decide luna viitoare dacă dizolvă societatea sau aduce 82,6 mil. euro la capital în urma unei majorări cu cash în valoare totală de 94 mil. euro.

"În mod evident decizia este de majorare de capital, doar că aceasta trebuie supusă acţionarilor. Nu se pune problema dizolvării companiei", au spus reprezentanţii ArcelorMittal. Nevoia de lichidităţi a combinatului vine după ce compania a acumulat pierderi din activitate de 222 mil. lei (52 mil. euro) şi ca urmare capitalurile proprii ale societăţii au scăzut la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social.

Un alt combinat siderurgic deţinut de miliardar, cel de la Roman, înregistra la 31 martie 2010 o valoare contabilă negativă de -214,7 mil. lei (circa 51 mil. euro), şi, conform legii, acţionarii trebuie să decidă dacă reîntregesc capitalul sau dizolvă societatea.

Totuşi, până în prezent conducerea combinatului nu a chemat acţionarii pentru a lua o decizie.

Anul trecut a fost cel mai greu an pentru Mittal de la venirea lui în România, în 2001, când pe fondul crizei, acesta a fost nevoit să închidă temporar mai multe capacităţi de producţie şi să trimită o mare parte a angajaţilor în şomaj. De la cele patru combinate deţinute de ArcelorMittal în România au plecat numai anul trecut circa 5.740 de oameni.

Condiţiile neprielnice de pe piaţă l-au determinat pe miliardar chiar să închidă definitiv cocseria din cadrul ArcelorMittal Galaţi, unde lucrau circa 2.200 de angajaţi, mişcare care a alimentat speculaţiile privind închiderea celui mai mare combinat din România.