Dansul Bursei pe timp de vară: Doi paşi în faţă, unul înapoi

Autor: Vlad Anastasiu 22.06.2010

Bursa locală a marcat ieri o corecţie, după creşterile puternice din ultima perioadă, cea mai mare corecţie din piaţă fiind consemnată de societăţile financiare, grupate sub BET-FI, care a coborât cu peste 2,5% faţă de cotaţia de luni, la nivelul de 22.900 de puncte. Indicele BET a consemnat a doua cea mai mare scădere dintre indici, de peste 1,3%, în timp ce indicele energetic BET-NG a coborât cu 0,8% faţă de referinţă, până la nivelul de 730 de puncte.

"Ţinând cont de semnalele de ieri, asistăm la o echilibrare a revenirii Bursei şi cred că în următoarele câteva zile preţurile o să bată în retragere. Nu cred însă într-o scădere mai mare de 5-8% în piaţă, până la nivelul de 5.000 de puncte pe BET şi respectiv 21.000 de puncte de BET-FI, după care cel mai probabil piaţa va continua mişcările ascendente", a declarat Mihai Alexa, analist în cadrul societăţii de intermediere Broker Cluj.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au consemnat cea mai mare corecţie la categoria societăţilor financiare, de peste 3,3%, în top urmând scăderea SIF Moldova (SIF1), de aproape 2,8% faţă de referinţă. Cel mai mare rulaj la această categorie a fost consemnată de titlurile SIF Oltenia (SIF5), de peste 5 mil. lei.

Cel mai mare rulaj din piaţă a fost însă consemnat de titlurile bancare BRD, de aproape 7 mil. lei, însă acţiunile băncii au coborât cu aproape 3,3% faţă de referinţă. Şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat pierderi, de peste 1,9%.

"Având în vedere scăderile rezonabile de azi (ieri - n.a.) şi volumele destul de bune pentru această perioadă, în piaţă au început să se amplifice marcările de profit. Important este însă că există stabilizare pe volume, ceea ce indică faptul că există susţinere la cumpărare", a adăugat Alexa.

În sectorul energetic, titlurile Transelectrica (TEL) au consemnat cea mai mare scădere, de 2,2% faţă de referinţă, în timp ce acţiunile companiei petroliere OMV Petrom (SNP) au coborât cu puţin peste 0,6% faţă de referinţă.

Scăderi importante au consemnat şi companiile din sectorul construcţiilor utilitare, titlurile Dafora Mediaş (DAFR) şi Teraplast Bistriţa (TRP) coborând ieri cu 3% şi respectiv 7,4% faţă de cotaţia de luni.

"Cel mai probabil, dacă scăderile se vor accentua şi vom vedea o creştere a volumelor de tranzacţionare, investitorii nu vor mai rezista prea mult la marcările de profit, în condiţiile în care revenirea trendului ascendent nu va fi confirmată", a mai spus Alexa.

Valoarea tranzacţiilor s-a păstrat ridicată, la peste 5,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit 26,5 de milioane de titluri. Rulajul a fost similar cu cel din şedinţele de săptămâna trecută, perioadă în care piaţa a evoluat preponderent pe scădere.

"Practic evoluţia de revenire a fost potenţată de evoluţiile foarte bune ale pieţelor externe, iar dacă pe extern vom vedea în continuare aprecieri, şi piaţa locală va continua să urce. Nu văd vreun eveniment intern care să ducă la o creştere a Bursei, fără susţinere din partea externului", a încheiat Alexa.

Ieri principalele pieţe europene înregistrau pierderi spre sfârşitul şedinţei, cea mai mare scădere fiind consemnată de indicele britanic FTSE 100, care cobora cu peste 1,1% faţă de nivelul de referinţă de luni.

De urmărit astăzi