Miluţ listează Prefab pe Bursă ca să atragă investitori sofisticaţi în companie

Autor: Vlad Anastasiu 22.06.2010

Omul de afaceri Marian Petre Miluţ, care controlează circa 80% din acţiunile producătorului de BCA şi materiale de construcţii Prefab Bucureşti (PREH), spune că a transferat compania pe piaţa reglementată a Bursei de Valori (BVB) pentru a aduce compania în vizorul fondurilor străine de investiţii, pentru a-şi putea extinde afacerile în principal în străinătate. CNVM a aprobat recent transferul acţiunilor Prefab de pe piaţa RASDAQ la BVB.

În 2008, Miluţ declara că se gândeşte să delisteze compania de pe Bursă, după ce acţiunile s-au prăbuşit cu peste 90% faţă de maximele atinse în 2007.

"Am evaluat compania şi am considerat că Prefab are două alternative, fie să iasă complet de pe Bursă, dar în condiţiile în care compania a traversat deja perioada de criză, nu mai avea rost o asemenea măsură, fie să-şi crească vizibilitatea în piaţă, astfel încât compania să ajungă în vizorul fondurilor de investiţii. De altfel, compania se adresează investitorilor de protofoliu", a declarat Miluţ.

Prefab a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit net de 0,26 mil. lei şi o cifră de afaceri de 13,5 mil. lei, mai mică cu 32% faţă de nivelul din 2009. Pentru acest an, compania a bugetat un profit de 8,4 mil. lei, de peste patru ori mai mare faţă de nivelul din 2009.

"Semnalele din prima parte a anului sunt pozitive. Am sentimentul ca piaţa se dezmorţeşte, iar ritmul de dezvoltare seamănă cu cel de la începutul lui 2000, când se construia mai mult în regie proprie. Cred că şi statul va trebui să accelereze proiectele de infrastructură. În plus, ne concentrăm mai mult pe creşterea activităţilor de export", a adăugat Miluţ.

Prefab produce BCA, stâlpi de electricitate şi tuburi de canalizare pentru care materia primă este cimentul. Producţia internă de ciment din România a scăzut în primele trei luni ale anului cu aproape 30%, în timp ce consumul intern s-a diminuat cu circa 37%, potrivit patronatului de profil CIROM.

"Producţia internă de ciment a scăzut pentru că marii producători nu practică preţuri concurenţiale, iar noi spre exemplu am început să ne aprovizionăm de la bulgari, unde cimentul este chiar şi cu 20% mai ieftin decât cel de pe piaţa locală. Noi luăm ciment de la ei, ei iau produse finite de la noi", a explicat Miluţ.

De altfel producătorul de materiale de construcţii a solicitat la sfârşitul lunii aprilie despăgubiri de peste un milion de euro de la compania Lafarge Ciment, subsidiara locală a grupului francez Lafarge, pentru modificări succesive de preţ. "Procesul este pe rol, următorul termen fiind în septembrie. În prezent se confruntă probele", a precizat Miluţ.

Titlurile producătorului de materiale de construcţii se tranzacţionează în prezent la un preţ de 2,3 lei/unitate, la această cotaţie capitalizarea companiei ridicându-se la 111,6 mil. lei (26,4 mil. euro).