Exclusiv online: Care este secretul Budapestei pentru a atrage turişti

Autor: Andreea Mioara Neferu 22.06.2010

Budapesta a devenit în ultimii ani una dintre destinaţiile preferate ale românilor , în special pentru city break-uri. Este uşor de ajuns, preţurile sunt similare celor din Bucureşti, însă diferenţa este că budapestenii chiar se pot mândri că au avut grijă să-şi dezvolte turismul. Pe lângă clasicele obiective turistice construite în stil secesionist sau baroc din centrul istoric al capitalei ungare, turiştii se pot bucura de experienţe culinare tradiţionale sau pot alege să facă o croazieră pe Dunăre. "Preţul unei croaziere pleacă de la 20 euro şi poate ajunge la 30 de euro, depinzând de numărul de turişti. Masa festivă este inclusă, astfel că este mult mai plăcut pentru turişti să savureze cina, spre exemplu, într-o plimbare pe Dunăre, decât să meargă într-un restaurant clasic", spune Ildiko Szabo, un ghid din Budapesta. "O mare parte din turiştii noştri sunt români, iar aceştia sunt extremi de civilizaţi, nu am avut niciun fel de probleme cu ei", explică Szabo, care s-a născut în Târgu Mureş.

O prăjitură la o cafenea cochetă sau figurine din marţipan?

O locaţie deosebit de interesantă, boemă, care păstrează izul de început de secol al XX-lea este New York, legendera cafenea literară care împarte aceeaşi clădire cu hotelul de lux al lanţului Boscolo. Mai departe, în Bastionul Pescarilor, se află şi un mic şi cochet muzeu al marţipanului, unde intrarea costă doi euro şi unde turiştii pot admira figurine realizate din delicioasa pastă de migdale.

Având în vedere că Ungaria nu dispune de ieşire la mare, iar singurele locaţii în care se poate face plajă sunt la câteva sute de kilometri de Budapesta (cum este, spre exemplu, Lacul Balaton), investitorii din capitala ungară au profitat de această situaţie. La marginea oraşului, în acelaşi complex în care se află şi un hotel Ramada de patru stele, a fost inagurat în 2008 parcul acvatic de distracţii Aqua Resort, cel mai mare de acest tip din sud-estul Europei. "Intrarea în parcul acvatic costă zece euro pe zi", spune Krisztina Keresztes, director de vânzări în cadrul complexului.

Pentru cei care vor însă să se desprindă de Budapesta, care la orele de vârf seamănă destul de mult cu Bucureştiul în privinţa aglomeraţiei, există destule locuri care merită vizitate şi în afara capitalei. Oraşul medieval Sfântul Andrei, sau Szentendre în limba maghiară, este considerat citadela artiştilor plastici şi seamănă foarte mult cu Sighişoara. "Tot timpul am avut vizitatori, fie ei maghiari sau străini, pentru că lumea încearcă să scape de aglomeraţia din Budapesta", spune Lukacs, care deţine un magazin de suveniruri pe strada principală din Szentendre. "Produsele sunt în general manufacturate, iar preţurile sunt mai mici decât în capitală", explică Lukacs, arătând un paralelipiped de cristal inscripţionat cu Parlamentul din Budapesta, pentru care cere 800 de forinţi (3 euro), faţă de 1.200-2.400 de forinţi (4,3 - 5 euro) cât costă el pe strada Vaci, cea mai faiomoasă arteră comercială şi de promenadă din capitala ungară.

O altă variantă pentru cei care vor să viziteze împrejurimile capitalei sau vor să-şi petreacă o zi în aer liber este ferma Bodor Major, situată pe insula Szentendre, la puţini kilometri distanţă de Budapesta. Ferma organizează de la programe artistice cu dresuri de cai, până la plimbări cu căruţa până la malul Dunării şi mese specific ungureşti, puternic condimentate, de la care nu lipseşte, bineînţeles, supa de gulaş. "Intrarea pentru vizitarea fermei costă un euro, un preţ simbolic. În general vin unguri, însă avem şi turişti străini, care vin în special din Germania. De asemenea, primim şi o serie de copii veniţi în tabere şcolare. Organizăm de sărbători diverse momente tradiţionale, cum este tăierea porcului înainte de Crăciun. Mulţi dintre turiştii noştri occidentali văd pentru prima oară anumite animale pe care le-au văzut doar la teleizor. Sâmbăta aceasta (19 iunie - n.r.) am primit aproximativ 150 de turişti", potrivit unui reprezentant al fermei Bodor Major.

Exodul maghiarilor din România la Budapesta

Mulţi maghiari din Ardeal au preferat să părăsească România şi să se stabilească în Ungaria astfel că, nu de puţine ori, turiştii români nu mai trebuie să apeleze la limba engleză sau maghiară pentru a comanda o supă de gulaş sau pentru a cumpăra forinţi de la casele de schimb.

"Sunt din Braşov şi am terminat facultatea în Bucureşti, însă am ales să vin la Budapesta pentru că există mult mai multe oportunităţi decât în România. Aici, dintr-un salariu mic spre mediu, cum este cel de chelner, reuşeşti să-ţi plăteşti şi chiria şi utilităţile, dar mai rămâi şi cu ceva bani", spune unul dintre chelnerii de la Borkatakomba, sau Catacomba Vinului, o cramă compusă din mai multe vinoteci subterane, care oferă pe lângă mâncărurile şi băuturile tradiţionale, şi adevărate spectacole cu muzică şi dansuri folclorice adaptate în funcţie de naţionalitatea clienţilor care trec pragul restaurantului. "În general, vin grupuri organizate. Am avut plăcerea să-l cunosc şi pe Ion Iliescu, atunci când a venit la masă la Borkatakomba cu încă 70 de invitaţi", mai spune chelnerul de la crama ungurească.

Suntem în plin sezon estival şi Budapesta pregăteşte turiştilor noi surprize. Una dintre ele este cel mai mare eveniment de muzică din Budapesta, Festivalul Sziget, care va începe în luna august. Printre trupele care vor concerta anul acesta se numără Iron Maiden, Muse şi 30 Seconds to Mars.