Ionut Popescu, şeful Fondului Proprietatea, poate încasa dividende de 1,32 mil. lei

Autor: Roxana Daniela Pricop 24.06.2010

Parlamentul a aprobat ieri modificările legislative care fac posibile distribuirea profiturilor Fondului Proprietatea (FP) pe anii 2008 şi 2009 şi listarea directă la BVB. Cei peste 3.700 de acţionari mai aşteaptă acum aprobarea mandatului de administrator al Templeton.



Ordonanţa de Urgenţă 81/2007, care face referire la urgentarea procesului de acordare a despăgubirilor, a primit acordul Plenului Camerei Deputaţilor, cu amendamentele votate în comisiile care au întocmit raport la această lege. Ordonanţa a fost adoptată ieri de Camera Deputaţilor cu 264 de voturi pentru şi unul împotrivă.

Astfel, după aproape trei ani de aşteptări, a fost rezolvată problema diferenţei dintre capitalul subscris şi cel vărsat al Fondului prin reducerea capitalului social al Fondului de la 14,24 mld. lei, cât este în prezent, la 13,75 mld. lei, operaţiune care se va realiza prin anularea acţiunilor nesubscrise de Ministerul Finanţelor Publice. Această reducere de capital deblochează procesul de distribuire a dividendelor.

Potrivit unor surse oficiale, Ministerul Finanţelor, acţionar cu peste 56% din Fond, va propune distribuirea integrală a profiturilor în valoare de 1,19 mld. lei (283 mil. euro) din 2008 şi 2009 sub formă de dividende. Dacă propunerea Finanţelor va fi aprobată în Adunarea Generală a Acţionarilor, ministerul va încasa circa 700 mil. lei (167 mil. euro) - aproximativ 60% din suma de 1,19 mld. lei, în timp ce restul de 400 mil. lei va merge către aproape 3.700 de actionari privaţi. Valoarea dividendului ar fi în acest caz de 0,08 lei/acţiune, pentru doi ani. Conform legii, Fondul trebuie să distribuie minimum 50% din profit ca dividende.

"Urmează ca legea să meargă la preşedinţie pentru promulgare, ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial. Estimăm că publicarea se va petrece în a doua jumătate a lunii iulie. Imediat după intrarea în vigoare a legii, va fi convocată adunarea generală a acţionarilor (sfârşitul lunii august sau începutul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrării Fondului Proprietatea de către Franklin Templeton, stabilirea mărimii dividendelor aferente anilor 2008 şi 2009, precum şi listarea Fondului în acest an la Bursa de Valori Bucureşti!", potrivit unui comunicat emis de conducerea Fondului.

"Acţionarii au aşteptat ani de zile ca despăgubirile pe care le-au primit sub formă de acţiuni la Fond să aibă valoare. Dividendele vor fi mai mult decât bine-venite, având în vedere că mare parte din acţionarii privaţi sunt persoane în vârstă cu o situaţie financiară dificilă. Cu toate acestea, nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că distribuirea dividendelor va lăsa Fondul cu vistieria aproape goală. Este mult mai bine să creăm valoare Fondului şi să urgentăm instalarea lui Templeton la Fond decât să trăim din dividende", a spus John Chrissoveloni, moştenitor al uneia dintre cele mai mari familii de bancheri din perioada interbelică.

El deţine în nume propriu un pachet de 17 milioane de acţiuni la Fond, alte 73 mil. acţiuni fiind deţinute pe numele familiei.

Printre acţionarii privaţi se numără şi Ionuţ Popescu, directorul general al Fondului, cu un pachet de 16,6 mil. acţiuni. Dacă valoarea dividendului distribuit va fi 0,08 lei, directorul general va încasa 1,3 mil. lei.

Amendamentele aprobate mai fac referire la faptul că Fondul va fi admis la tranzacţionare pe piaţa reglementată la vedere administrată de Bursa de Valori Bucureşti, fără promovarea unei oferte publice, elimină obligativitatea listării în termen de 90 de zile de la înregistrarea la CNVM specificând că solicitarea de admitere la tranzacţionare trebuie făcută în termen de 90 de zile de la înregistrare. De asemenea, procedura de conversie a titlurilor de despăgubire în acţiuni va fi suspendată cu zece zile lucrătoare înainte de prima şedinţă de tranzacţionare şi se va relua în ziua de luni a celei de-a doua săptămâni ulterioare primelor 60 de şedinţe de tranzacţionare.

Acţionarii Fondului, investitorii alături de persoane cu dosare de despăgubire la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) au aşteptat cu sufletul la gură ca Parlamentul să aprobe Ordonanţa 81/2007, având în vedere că dividendele cuvenite Finanţelor vor merge să alimenteze conturile ANRP.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului pe piaţa locală a "anunţurilor de mică publicitate" au îngheţat în aşteptarea unei decizii a legislativului.

"În ultimele săptămâni, nu s-au mai făcut tranzacţii, toţi investitorii au aşteptat să vadă ce se întâmplă cu ordonanţa. În prezent, preţul unei acţiuni este de circa 0,37-0,4 lei", a spus o persoană implicată în tranzacţii.

Blocaj local s-a regăsit şi pe Bursa de la Viena, unde se tranzacţionează contracte derivate pe acţiunile Fondului, emise de casa cehă de brokeraj Wood&Co. Ultimele tranzacţii cu warranturile emise de Wood au avut loc pe 2 iunie, la o lună distanţă de precedenta, evaluând o acţiune între 0,418 şi 0,477 lei, în condiţiile în care un warrant este echivalentul a 500.000 de acţiuni FP.

"Numărul redus de tranzacţii cu warranturi se datorează faptului că emitentul, casa de brokeraj Wood, nu mai reuşeşte să cumpere acţiuni la Fond de pe piaţa locală, pentru a furniza activul suport din spatele warrantului" au spus surse din piaţă.

Numărul redus de tranzacţii vine în contrast cu efervescenţa cu care aceste certificate s-au tranzacţionat la începutul anului. În 2010, s-au tranzacţionat la Viena un număr de circa 200 de warranturi, echivalent a 100 de milioane de acţiuni Fondul Proprietatea.

Cine va încasa dividende:

Moştenitorii familiei Malaxa, cei mai importanţi acţionari privaţi ai Fondului, ar putea primi dividende în valoare de 76 de milioane de lei în contul celor circa 950 de milioane de acţiuni.

Ei au primit acţiuni la Fond în contul terenurilor şi imobilelor confiscate de regimul comunist

John Chrissoveloni ar putea încasa dividende în valoare de 1,36 milioane de lei în nume propriu, pentru cele 17 mil. acţiuni. El a primit acţiunile

în contul proprietăţilor confiscate de regimul comunist.

Ionuţ Popescu, în prezent directorul general al Fondului şi fost ministru de finanţe, ar putea primi dividende de 1,32 milioane de lei, în contul celor 16,6 milioane de acţiuni pe care le-a achiziţionat de la foştii proprietari

SIF Moldova (SIF2) deţine 80 mil. acţiuni la Fond şi ar putea primi dividende de 6,4 mil. lei. Societate a început să cumpere acţiuni începând din prima parte a anului trecut, urmărind un orizont mediu şi lung de investiţie

Fondul american de investiţi Cartesian, printre primele fonduri străine care au intrat în acţionariatul Fondului, ar putea primi 32,4 milioane de lei pentru participaţia de 2,85% din capital.