Guvernatorul băncii centrale din Ungaria are zilele numărate

Autor: Andreea Neferu 24.06.2010

Partidul aflat la putere în Ungaria Fidesz este pregătit să sprijine orice iniţiativă a Cabinetului de la Budapesta prin care guvernatorul băncii centrale, Andras Simor, să fie înlocuit, a declarat Janos Lazar, liderul grupului parlamentar al Fidesz, citat de Portfolio.hu.

Într-un fel sau altul, Fidesz va reuşi ca salariile lunare ale oficialilor de la banca centrală să fie limitate la 2 mil. forinţi (circa 7.100 euro), a mai spus Lazar. Simor este al doilea cel mai bine plătit oficial de la stat din Ungaria, primind lunar un salariu de 8.011.800 de forinţi (circa 28.000 de euro).

Fidesz i-a aruncat mănuşa lui Simor cu mult timp în urmă, iar atunci când partidul de centru-dreapta a fost reales la putere în aprilie, reprezentanţii săi, printre care şi premierul Viktor Orban, au demarat o puternică campanie împotriva guvernatorului maghiar.

Simor, al cărui mandat expiră în 2013, a fost blamat nu de puţine ori în ultimele două luni pentru implicarea sa în o serie de investiţii realizate de o companie cu sediul în Cipru. "Considerăm că este intolerabil pentru un guvernator al băncii centrale ungare să fie implicat în afaceri externe, să îşi ducă veniturile în străinătate", a spus Lazar.

Luni, când consiliul monetar al băncii centrale ungare a menţinut dobânda de referinţă la un minim record de 5,25% pentru a doua lună consecutivă, Simor a catalogat planurile guvernului de la Budapesta de a reduce salariile din sectorul public, inclusiv pe cele ale angajaţilor băncii centrale, ca fiind un atac politic la independenţa instituţiei ce realizează politica monetară a Ungariei.

Analiştii sunt de părere că încercările partidului de guvernământ de a-l înlătura pe Simor ar putea tulbura în continuare pieţele, care oricum sunt încă fragile, dar ar putea crea tensiuni şi în relaţia cu Banca Centrală Europeană.

Fidesz deţine însă o majoritate legislativă de două treimi, care îi permite să modifice legile importante, inclusiv cele referitoare la banca centrală sau la constituţie, care guvernează de altfel operaţiunile băncii.