Un fond de investiţii arab a cumpărat 5% din UniCredit

Autor: Alexandru Matei 24.06.2010

Aabar Investments, un fond de investiţii din Abu Dhabi, a cumpărat o participaţie de 4,99% în cadrul băncii italiene UniCredit, conform declaraţiilor directorului executiv Mohamed Badawy Al-Husseiny, scrie Bloomberg. Aabar este cel mai mare acţionar al grupului auto german Daimler, proprietarul Mercedes.

"Ne interesează sectorul serviciilor financiare", a declarat Al-Husseiny, adăugând că a cumpărat acţiunile UniCredit de pe piaţă. Purtătoarea de cuvânt a UniCredit a refuzat să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Participaţia deţinută de Aabar în cadrul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, este evaluată la 1,84 miliarde de euro, iar fondul din Abu Dhabi este al doilea cel mai mare acţionar după Mediobanca (5,14%), dar înaintea băncii centrale a Libiei, care deţine 4,988% şi a unei fundaţii cu 4,984% din acţiuni, conform datelor de pe site-ul băncii.

Aabar, care a achiziţionat divizia de private banking a grupului american AIG, a cumpărat în martie 2009 obligaţiuni convertibile în acţiuni ale UniCredit în valoare de 49,8 mil. euro. Banca italiană a strâns în acest an 4 mld. euro prin vânzarea de acţiuni noi şi renunţă la activele secundare şi reduce costurile pentru a-şi întări capitalul. Banca a raportat în mai o majorare cu 16% a profitului pe primul trimestru, până la 520 de milioane de euro.

În România, la sfârşitul trimestrului unu UniCredit Ţiriac Bank a urcat pe locul 5 în clasamentul celor mai mari instituţii de credit după active, cu 20 mld. lei (4,74 miliarde de euro), întrecând CEC Bank.