Analiştii Target recomandă „păstrare“ pe Armax Gaz Medias

Autor: Vlad Anastasiu 24.06.2010

Titlurile producătorului de echipamente pentru industria de petrol şi gaze naturale Armax Gaz Mediaş (ARAX) sunt uşor subevaluate la cotaţia actuală de sub 0,14 lei/unitate, susţin analiştii firmei de brokeraj Target Capital. Ei recomandă păstrarea titlurilor, având un preţ ţintă de 0,165 lei/unitate pentru următoarele 12 luni.

"Din punctul de vedere al indicatorului PER, compania Armax este subevaluată. Înregistrează un nivel de 11,6, inferior mediei altor companii analizate. De asemenea, PER-ul Armax se situează sub valorile medii consemnate la nivel de industrie şi sector. Societatea este subevaluată şi din punctul de vedere al indicatorului P/S (price per sales), unde înregistrează o valoare de 0,9, tot inferioară mediei la nivel de industrie", a explicat Andrei Rădulescu, analist în cadrul societăţii de intermediere Target Capital.

Titlurile compania au înregistrat de la începutul anului o apreciere de aproape 53%, însă maximul atins în această perioadă s-a ridicat la 0,196 lei/unitate, consemnat la începutul lunii aprilie. Din aprilie şi până acum, acţiunile Armax au coborât cu aproximativ 30%. "În aprilie şi mai titlurile ARAX au consemnat deprecieri de 11% şi respectiv 23%, pe fondul creşterii aversiunii faţă de risc pe plan mondial, în contextul situaţiei critice a finanţelor publice din mai multe state dezvoltate, în principal din Europa. În ultimele săptămâni cotaţiile au crescut, ca urmare a ameliorării graduale a climatului bursier internţional", a adăugat Rădulescu.

În primele trei luni ale acestui an, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 29,6 mil. lei (7 mil. euro), de 3,8 ori mai mare decât rezultatul raportat pentru aceeaşi perioadă a lui 2009. Profitul pentru primul trimestru al acestui an s-a ridicat la 2,1 mil. lei, de aproape 4 ori mai mare decât rezultatul net raportat de companie în prima parte a lui 2009.

"Perspectivele pe termen mediu şi lung cu privire la evoluţia sectorului energetic din România se menţin relativ favorabile, susţinute de implementarea politicii energetice a UE. Perspectivele pe plan intern sunt susţinute şi de proiectele de realizare a unor reţele de transport internaţionale", a spus Rădulescu.

De altfel compania a anunţat recent intrarea şi pe segmentul de exploatare petrolieră, în urma unei investiţii de până la 8 mil. euro, care presupune transferul de licenţă pentru exploatare şi respectiv operarea şi punerea în funcţiune a echipamentelor petroliere.