Bursa continuă evoluţiile anoste, brokerii nu văd motive de îngrijorare

Autor: Vlad Anastasiu 24.06.2010

Bursa locală a închis în scădere pentru a treia şedinţă consecutiv, societăţile financiare, grupate sub BET-FI, consemnând cea mai mare corecţie din piaţă, de aproape 1,2%.

Cea mai mare scădere la această categorie a fost înregistrată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au coborât cu 1,8% faţă de referinţă, la preţul de 0,545 lei/unitate.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piaţă, a pierdut puţin peste 1%, în vreme ce indicele energetic, BET-NG, a coborât cu doar 0,9%, corecţia fiind susţinută în principal de Transgaz (TGN), care au pierdut doar 0,2% faţă de referinţă.

"În lipsa unor ştiri semnificative, bursa are o mişcare în lateral, fără să contureze o direcţie clară, fie pe scădere, fie pe creştere. De altfel, este o evoluţie favorabilă pentru perioada de vară, şi mai ales după corecţia puternică din lunile aprilie şi mai", a declarat Gabriel Aldea, broker în cadrul societăţii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1) au înregistrat a doua cea mai mare scădere la categoria societăţilor financiare, de peste 1,7%, fiind urmate de acţiunile SIF Oltenia (SIF5), care au pierdut peste 0,7% faţă de cotaţia de miercuri. Titlurile SIF Oltenia au marcat şi cel mai mare rulaj la această categorie, de peste 3,7 mil. lei, în timp ce titlurile bancare BRD au consemnat cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 4,3 mil. lei.

Acţiunile bancare au pierdut însă 1,7% faţă de referinţă, coborând la preţul de 11,8 lei/unitate. Şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au înregistrat o scădere de 0,7% faţă de cotaţia de miercuri, acţiunile băncii atingând nivelul de 1,49 lei/unitate.

Tot în sectorul financiar, titlurile societăţii de intermediere Broker Cluj (BRK) au pierdut aproape 1,6%, în timp ce acţiunile Bursei (BVB) au coborât cu 0,4% faţă de referinţă.

Valoarea totală a tranzacţiilor din şedinţa de ieri a depăşit nivelul de 5 mil. euro, volumul de tranzacţionare fiind de aproape 22,3 milioane de acţiuni.

În top cele mai tranzacţionate acţiuni s-au clasat titlurile OMV Petrom (SNP), cu un volum de peste 2,1 milioane de unităţi.

Titlurile companiei petroliere au pierdut însă aproape 1,3% faţă de referinţă, cea mai mare scădere din sectorul energetic fiind consemnată de acţiunile Dafora Mediaş (DAFR), de peste 3% faţă de cotaţia de miercuri.

"Pentru moment se observă o scădere a nervozităţii investitorilor în piaţă, dar piaţa rămâne deschisă unei volatilităţi mari, dată în special de eventualele ştiri care vor apărea pe extern. Odată ce piaţa va începe să ofere motive, vor creşte şi volumele de tranzacţionare. Dacă Bursa va accelera în dinamică, investitorii vor uita de concedii", a mai spus Aldea.

Pe extern, principalele pieţe europene evoluau pe scădere la două ore până la închidere, cea mai mare corecţie fiind înregistrată de indicatorul francez CAC 40, care cobora cu aproape 1% faţă de referinţă.

"Şi externul vine după o perioadă de revenire, iar în ultimele două săptămâni a temperat din ritmul de creştere. În perioada următoare mă aştept la scăderi şi pe extern, dar nu la ceva semnificativ", a încheiat Aldea.

De urmărit astăzi