Bancherii sunt gata să preia acţiuni ale firmelor în restructurare în schimbul creditelor

Autori: Voican Razvan , Cristi Moga 24.06.2010

"Avem cazuri de companii clienţi la care ne gândim să preluăm acţiuni pentru a le putea aduce firme specializate de managament şi a le readuce pe linia de plutire. Va fi un mod transparent de implicare în procesul de restructurare al unei companii care are nevoie de ajutor, pentru că de regulă este nevoie ca banca să injecteze fonduri suplimentare, iar dacă preiei acţiuni, ştii mai bine pe ce dai banii şi ai o garanţie că restructurarea merge într-o direcţie corectă", afirmă un bancher de top 10.

El spune că antreprenorii locali recunosc cu greu un eşec şi astfel se pierde timp preţios. "Pentru o firmă cu probleme, dar care are potenţial, putem angaja manageri pe bază de contract, pe un termen de trei ani, de exemplu, care să imprime un trend pozitiv afacerii respective."

Potrivit noului regulament pregătit de BNR, băncile vor putea să preia acţiuni dacă nu există o altă modalitate viabilă şi mai rentabilă de recuperare a creanţelor, dar trebuie totodată să vină cu un plan de restructurare. Totuşi, băncile nu vor putea deţine acţiunile pentru o perioadă mai mare de doi ani. Andrei Cionca, partener în cadrul Casei de Insolvenţă Transilvania, spune că, devenind acţionari, băncile vor da o credibilitate mai mare firmelor aflate în restructurare şi le vor face mai atractive prin echilibrarea raportului dintre pasive şi active.

"Băncile pot lua un pachet minoritar şi astfel poate fi găsit mai uşor un investitor extern, care să ia 51% sau chiar mai mult. Chiar am făcut o propunere în acest sens creditorilor Flanco", spune administratorul judiciar care se ocupă şi de alte firme care au intrat în insolvenţă precum Diverta sau Leonardo.

Şi Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă şi coordonatorul firmei RVA Insolvency, spune că negociază o tranzacţie prin care banca finanţatoare să preia acţiuni ale unui client în restructurare. Totuşi, el nu crede că băncile "vor da năvală să îşi convertească creanţele în acţiuni".

"Va depinde de la un caz la altul şi de cât de tare cred băncile în resursele acelei firme de a se reorganiza. Băncile vor fi dispuse să-şi convertească o parte din creanţe în acţiuni dacă în acest fel vor putea recupera mai mulţi bani. Negociem o astfel de tranzacţie în prezent, dar nu vă pot spune mai multe", a declarat Stănescu.

Banca Naţională a României le cere bancherilor să identifice încă din planul de restructurare modalităţi şi gradul de realizare a recuperării fondurilor.

"Planul de asistenţă sau restructurare financiară trebuie să prevadă în particular dacă restructurarea entităţii respective necesită obţinerea de finanţări şi garanţii suplimentare din partea instituţiei de credit şi care este valoarea maximă pe care instituţia de credit estimează că o poate avansa pentru noi finanţări şi garanţii acordate acestei entităţi", potrivit proiectului de regulament.