Exclusiv online: Cum ajunge o locuinţă la consum energetic zero? Germanii pun polistiren de 45 cm

Ziarul Financiar 24.06.2010

Grosimea termoizolaţiei de pe faţade a devenit în ultimii doi ani un subiect aprins de discuţii între producători de materiale de construcţii, consumatori finali şi constructori, media utilizată în prezent fiind de 12 cm pentru polistirenul expandat, la care se adaugă adezivii şi tencuiala. Cel mai subţire polistiren, de 5 cm, se utilizează la termoizolarea geamurilor. Practic, cu cât este mai gros, polistirenul asigură un consum energetic mai ridicat.

În Germania, spre exemplu, care are un mediu climatic similar cu cel din România, dimensiunea polistirenului expandat prin lege este de 38-45 cm, pentru a reduce consumul energetic la zero. Când se vor aplica directivele europene şi pe piaţa locală?

"România se află într-un moment crucial în ceea ce priveşte reabilitarea energetică. Standardele europene impun o dimensiune de 38-45 cm grosime pentru polistiren, în timp ce normativul român în construcţii C107 recomandă o dimensiune de 12-15 cm în proiectare. În câţiva ani, România va trebui să adopte recomandările UE, aşa că pentru a ne proteja pe termen mediu şi lung trebuie să conştientizăm acest aspect atât la nivelul firmelor de proiectare, dar şi în zona opiniei publice", afirmă Ioan Ţiţeiu, directorul general al Arcon, unul dintre principalii producători de polistiren expandat de pe piaţă şi preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Polistiren.

Decizia nr. 406/2009/CE a Parlamentului European (PE) stabileşte obiective obligatorii la nivel naţional ale statelor membre ale UE în ceea ce priveşte perfomanţa energetică a fost întărită în luna mai 2010 cu altă Directivă a PE, care prevede ca toate clădirile noi trebuie să aibă un consum energetic aproape egal cu zero.

Investiţiile în reabilitarea termică a blocurilor s-au intensificat pe piaţa locală începând cu 2007, odată cu începerea programului naţional început de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), însă până în prezent au fost reabilitate doar 40.000 de locuinţe din circa 600 de blocuri, sub 1% din totalul de 83.000 de blocuri construite în perioada 1950-1990 care au nevoie de termoizolare, pentru că fondurile alocate de Guvern au fost prea mici.

Piaţa de polistiren expandat s-a ridicat anul trecut la circa 3,3 milioane de metri cubi, în scădere cu circa 15% faţă de anul precedent, însă pe termen lung producătorii estimează că vânzările vor reveni pe creştere şi vor depăşi nivelul maxim atins în 2008, de circa 3,7 milioane de metri cubi. "Un referenţial important în această estimare reprezintă importul de materie prima, stirenul, care s-a ridicat la 45.000 de tone în 2009, iar 13,5 kilograme de stiren sunt echivalentului unui metru cub de polistiren expandat", explică Ţiţeiu.