Brokerii: Corecţiile masive la Bursa nu pot ţine mai mult de o zi sau două

Autor: Vlad Anastasiu 27.06.2010

Brokerii apreciază că este puţin probabil ca Bursa să mai înregistreze scăderii de magnitudinea celor din şedinţa de vineri, iar pe piaţa locală este aşteptată o revenire în condiţiile în care pieţele externe continuă să înregistreze preponderent evoluţii în stagnare şi o consolidare la nivelurile actuale. O direcţie pe piaţa locală va fi dată după ce Guvernul va face public noul plan de măsuri şi dacă acestea vor fi sau nu aprobate de către FMI.

"Personal, mă aştept la o revenire de săptămâna aceasta. Este greu de spus dacă mâine (luni - n. red.) piaţa va înregistra o scădere similară cu cea de vineri, dar nu cred că asemenea scăderi pot să ţină mai mult de o zi, maximum două. Corecţia de vineri a fost una pur emoţională din partea investitorilor, care au încercat să se pună puţin la adăpost, în condiţiile în care acordul cu FMI-ul este incert în momentul de faţă, iar noile măsuri din partea Guvernului rămân necunoscute", a declarat Darie Moldovan, directorul de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere Broker Cluj.

Vineri Bursa a înregistrat o scădere de peste 9,4% pe indicele BET-FI, care a coborât aproape de pragul de 20.000 de puncte, cea mai mare corecţie la această categorie fiind consemnată de titlurile SIF Banat-Crişana (SIF1), care au pierdut peste 10,4% faţă de referinţă. În top au urmat scăderile SIF Muntenia (SIF4), de 9,7%, SIF Transilvania (SIF3), de 9,5% şi SIF Oltenia (SIF5), cu o scădere de 8,8% faţă de referinţă. Titlurile SIF5 au înregistrat, de asemenea, cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 19,8 mil. lei, valoarea totală a transferurilor de vineri ridicându-se la peste 13,7 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare de peste 67,6 milioane de acţiuni.

"Evoluţia de vineri este o consecinţă directă a modului în care se fac legile în România, de pe o zi pe alta. Şi în Marea Britanie urmează să se majoreze TVA, dar anunţul a fost făcut cu 6 luni înainte de majorare, măsura intrând în vigoare de la 1 ianuarie. La fel ar trebuie făcut şi la noi, pentru că atât investitorii locali, cât şi investitorii străini îşi planifică investiţiile în funcţie de politica fiscală, care ar trebui să fie cât mai predictabilă pe termen lung", a adăugat Moldovan.

Tot în sectorul financiar, titlurile Broker (BRK) au pierdut vineri peste 9,5% faţă de referinţă, scăderi similare fiind consemnate şi de titlurile bancare, acţiunile BRD, spre exemplu, pierzând vineri aproape 7% din cotaţia de referinţă. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) au consemnat o scădere mai redusă, de puţin peste 4%.

"În continuare, direcţia Bursei va fi dată de noile măsuri pe care Guvernul urmează să le adopte şi dacă acestea vor fi în acord cu FMI. Clar nu vor fi măsuri populare, dar depinde foarte mult ce zonă va fi cea mai afectată de noile măsuri, fie cea privată, fie cea publică. Sper însă să se ajungă la un echilibru echitabil pentru toată lumea, să se majoreze TVA, dar să se şi scadă din cheltuielile bugetare", a mai spus Moldovan. Alte corecţii similare au fost consemnate în sectorul construcţiilor utilitate, unde titlurile Dafora Mediaş (DAFR) şi Condmag Braşov (COMI) au scăzut chiar şi cu 8%, precum şi în sectorul de utilităţi, unde acţiunile Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) au pierdut chiar şi 6%.

"Bursa va rămâne volatilă, cu o sensibilitate foarte mare la ştiri", a încheiat Moldovan.

De urmărit astăzi