Piaţa asigurărilor continuă să scadă: -4% în primele patru luni

Autor: Angela Placinta 27.06.2010

Piaţa asigurărilor a înregistrat o scădere de 4,4% în primele patru luni, până la 3,13 miliarde de lei, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Piaţa îşi continuă astfel declinul, în primul trimestru scăderea subscrierilor fiind de 5%.



"Asigurările generale au avut cea mai mare scădere, cauzele fiind multiple, dar cea mai evidentă cauză sunt primele subscrise pentru asigurările de răspundere civilă auto, care nu au crescut conform aşteptărilor", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA, la un seminar organizat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR).

Subscrierile totale din asigurări generale s-au redus cu 6,6% în primele patru luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, până la 2,4 miliarde de lei. În acelaşi timp, asigurările de viaţă au crescut cu 6%, subscrierile ajungând la 555 de milioane de lei. 2010 este primul an de criză pentru industria asigurărilor, după ce anul trecut această piaţă a stagnat.

Asigurătorii au plătit în primele patru luni despăgubiri totale de 1,8 miliarde de lei, cu 13,6% mai puţin decât suma din aceeaşi perioadă a anului trecut. Pentru asigurări generale despăgubirile au fost de 1,6 miliarde de lei, în scădere cu 13%, iar pentru asigurări de viaţă - de 198 de milioane de lei, în scădere cu 16,7%.

"În primele patru luni din acest an 18 societăţi de asigurări au solicitat aprobări pentru realizarea de majorări de capital în sumă totală de 277 de milioane de lei. Sigur că într-o perioadă de criză este de remarcat susţinerea acţionarilor", a mai spus Toncescu.

Preşedintele CSA se aşteaptă la un an dificil pentru industria asigurărilor, care abia acum începe să simtă mai puternic contracţia economiei.

"2010 va fi un an dificil, va urma o perioadă economică destul de grea. Este posibil ca toate previziunile noastre de la începutul anului să se dea peste cap şi să vedem la sfârşitul anului alte rezultate", explică Toncescu.

O cincime din maşini nu au asigurare RCA

Aproximativ un milion din cele cinci milioane de autovehicule înmatriculate în România, adică 20%, nu sunt asigurate prin poliţe obligatorii RCA (răspundere civilă auto), însă o parte din acestea sunt maşini abandonate, care nu mai circulă, estimează Sorin Greceanu, directorul general al Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS).

Fondul a fost creat în 2006 pentru despăgubirea celor prejudiciaţi în urma accidentelor cauzate de şoferi fără RCA sau de şoferi necunoscuţi.

"Numărul de daune avizate la fond, raportat la totalul daunelor înregistrate pentru poliţele RCA, reprezintă sub 1%", a declarat Greceanu.

Verificarea încheierii asigurării RCA de către şoferi se face acum numai de către Poliţia rutieră, în trafic, astfel încât cei care nu sunt opriţi pot circula în continuare fără asigurare. În statele dezvoltate funcţionează sisteme informatice care compară o bază de date a firmelor de asigurări cu baza de date care cuprinde maşinile înmatriculate, identificând astfel uşor maşinile fără asigurare.

În prezent, FPVS dispune de fonduri în valoare de circa 25 de milioane de euro, plasate în depozite bancare şi titluri de stat. Acest fond este alimentat din contribuţiile asigurătorilor care vând poliţe RCA, în prezent aceasta fiind de 0,3% pe an din primele încasate din acest tip de asigurare. În 2007 contribuţia a fost mult mai mare, de 2,5%, dar a fost redusă deoarece s-au acumulat suficienţi bani în fond.

"În primul trimestru fondul a plătit despăgubiri de 1,78 milioane de lei, de trei ori mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2009. În primul rând, am avut mai multe persoane despăgubite: 87 faţă de 56 în primele trei luni din anul trecut. În al doilea rând, despăgubirea medie s-a dublat, la 20.400 de lei, deoarece au ajuns la maturitate mai multe procese cu hotărâri executorii", a mai spus directorul general al FPVS.

În 2009 fondul a achitat despăgubiri în valoare de 3,2 milioane de lei pentru peste 300 de cazuri de accidente cauzate de şoferi neasiguraţi sau necunoscuţi, atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări corporale. După plata despăgubirii, FPVS încearcă să recupereze suma de la cel care este vinovat de accident, dar sunt cazuri în care acest lucru nu este posibil sau durează mulţi ani din cauza veniturilor foarte reduse ale respectivelor persoane. Pentru 2010 fondul estimează că va plăti despăgubiri de circa 7 milioane de lei.