Taxa pe care vrea să o impună Ungaria îi supără pe bancheri

Autor: Andreea Neferu 27.06.2010

Cele mai puternice bănci din Europa ce au activităţi în Ungaria au cerut "modificarea profundă" a taxei suplimentare pe care guvernul de la Budapesta vrea să o impună asupra instituţiilor financiare, avertizând că impozitul "discriminatoriu" ar putea aduce o serie de creditori pe roşu şi ar putea afecta creşterea economică, scrie Bloomberg.

Autorităţile ungare vor să strângă anul acesta 187 mld. forinţi (650 mil. euro) din suprataxarea băncilor, companiilor de asigurări şi de leasing, în condiţiile în care fac eforturi pentru a menţine deficitul bugetar în limitele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială, care au împrumutat Ungariei 20 mld. euro în urmă cu un an şi jumătate.

Taxa, care ar putea aduce la bugetul de stat circa 72 euro pe cap de locuitor, ar putea deveni în cele din urmă o adevărată sabie a lui Damocles pentru bancherii din Europa Centrală, având în vedere şi dimensiunile economiei ungare. Cabinetul condus de premierul Viktor Orban încă trebuie să ajungă la un acord cu băncile comerciale privind detaliile taxei anunţate pe 8 iunie, potrivit unei surse familiare cu situaţia. Partidele sunt aşteptate să atingă o poziţie comună destul de curând, a mai spus sursa respectivă.

Măsura de a suprataxa industria financiar-bancară, combinată cu o serie de alte impozite şi cu taxa de solidaritate, deja existentă, ar putea forţa mai multe bănci ungare să intre pe pierderi, în condiţiile în care fiscalitatea efectivă ar depăşi 60% din profituri, a avertizat Federaţia Bancară Europeană într-o scrisoare semnată de Alessandro Profumo, preşedintele organizaţiei, şi destinată premierului ungar Orban şi ministrului de finanţe Gyorgy Matolcsy.

Taxa va îngreuna creditarea, va înrăutăţi estimările economice şi va priva bugetul de o sursă de venit "mult mai importantă", se mai arată în scrisoarea respectivă. Industria bancară a Ungariei este dominată de creditori europeni, aşa cum este Intesa SanPaolo, Erste, Raiffeisen International şi UniCredit.