Costul asigurării datoriilor României a urcat la maximul din aprilie 2009

Ziarul Financiar 28.06.2010

Costul asigurării datoriilor României împotriva riscului de neplată a urcat la maximul din aprilie 2009 pentru titlurile cu scadenţa la cinci ani, pe fondul incertitudinilor legate de acordul cu FMI, informează Mediafax Business.

Prin urmare, prima de risc (credit default swaps CDS) pentru datoriile României se cota la o valoare medie de 425 puncte de bază pentru titlurile scadenţa la cinci ani, de la 378 puncte vineri, potrivit dealerilor. Probabilitatea de intrare în default a României este estimată la peste 25% având în vedere cotaţiile asigurării datoriei conform calculelor CMA Vision, companie ce oferă informaţii legate de pieţele financiare. Riscul României este totuşi mai mic decât cel al unor ţări precum Grecia (67%), Ucraina (29%), sau Dubai (28%). Conform CMA Vision, România se află pe locul 10 în topul ţărilor cu cea mai mare probabilitate de intrare în default

Prima de risc la cinci ani s-a cotat mai sus în aprilie 2009, la 428 puncte.

Costul riscului de ţară (CDS) a început să urce încă de vineri, după decizia Curţii Constituţionale (CC), care a declarat neconstituţionale unele dintre măsurile de austeritate propuse de Guvern. Citiţi mai multe pe www.mediafax.biz.