Neelie Kroes: Nu trebuie să lăsăm companii ca Apple să creeze noi monopoluri în IT

Autor: Magraon Andreea 29.06.2010

Comisia Europeană (CE) doreşte să oblige producătorii de dispozitive IT să nu blocheze schimbul de fişiere între gadgeturile dezvoltate de companii diferite, susţine comisarul european pentru agenda digitală Neelie Kroes într-un interviu pentru EurActiv.

Kroes a dat exemplul iPhone, telefonul produs de compania americană Apple, care le permite utilizatorilor să facă schimb de muzică numai prin propriul sistem, numit iTunes. "Informaţiile se mută mai mult în domeniul virtual şi utilizatorii îşi iau muzica, videoclipurile şi aplicaţii în acest format în loc să le cumpere în formă fizică." Comisarul susţine că interoperabilitatea dintre marii jucători IT de pe piaţa europeană trebuie să crească pentru a nu se forma monopoluri. "Trebuie să ne asigurăm că marii jucători nu pot pur şi simplu refuza interoperabilitatea cu produsele lor."

Potrivit lui Kroes, problema nu se referă numai la companii mari precum Microsoft, Apple, IBM sau Intel. "Ideea e că utilizatorii trebuie să aibă de unde alege atunci când vine vorba de software sau hardware. Orice produs IT trebuie să poată comunica cu orice tip de serviciu în viitor", susţine oficialul european.

În urmă cu doi ani, când Kroes era comisar pentru concurenţă, Comisia Europeană a amendat Microsoft cu suma totală record de 1,68 miliarde de euro pentru poziţia dominantă şi lipsa de transparenţă a programelor proprii. Instituţia europeană şi-a motivat decizia prin faptul că producătorul de software nu a publicat informaţii importante care să le permită softurilor dezvoltate de alte companii să funcţioneze mai bine cu sistemul de operare Windows, pentru o mai bună concurenţă pe piaţă.

Comisia Europeană le va cere marilor companii de IT să înceapă să publice informaţii care să ajute programele dezvoltate de alte companii să funcţioneze pe dispozitivele lor, date ce nu sunt disponibile.

La începutul lunii, Kroes a criticat anumite autorităţi europene care folosesc softuri cu licenţă contra cost pentru că "ignoră" alternativele, anume cele open source, care sunt de cele mai multe ori gratis. Ea a numit softurile cu licenţă contra cost "o risipă de bani publici". Comisarul european a anunţat atunci că pregăteşte un document, ce va fi prezentat în acest an, prin care doreşte să prevină apariţia de monopoluri pe piaţa europeană de IT şi să permită dezvoltarea unor companii mai mici. Softurile open source, precum suita de aplicaţii OpenOffice, sistemul de operare Linux sau browser-ul Firefox, pot fi utilizate gratuit şi de clienţii rezidenţiali şi de companii.