Ucraina îşi vinde din companiile de stat

Autor: Andreea Neferu 28.06.2010

Guvernul de la Kiev intenţionează să privatizeze o serie de active de stat şi să reducă rolul statului în economie de la 37% în prezent la 20-25% în următorii cinci ani, a declarat vicepremierul ucrainean Serghei Tigipko, citat de Bloomberg.

Cabinetul ucrainean plănuieşte să vândă compania naţională de telefonie Ukrtelecom, dar şi o serie de companii de utilităţi, a precizat Tigipko.

Autorităţile de la Kiev sunt între ciocan şi nicovală, fiind nevoite să facă urgent rost de bani. În acest sens, Ucraina a anunţat la sfârşitul lui aprilie că vrea să contracteze un nou împrumut de 19 mld. dolari (15,5 mld. euro) de la FMI, în condiţiile în care a mai primit în noiembrie 2008 16,4 mld. dolari (13,4 mld. euro), pe care nu i-a accesat însă în totalitate întrucât autorităţile ucrainene nu au reuşit să respecte condiţiile impuse de instituţia cu sediul la Washington. Dacă FMI va respinge solicitarea Ucrainei, ţara ar putea apela la împrumuturi bilaterale din partea Rusiei sau a altor state, a arătat Tigipko la începutul lunii iunie, potrivit agenţiei de presă Thomson Reuters. Analiştii sunt de părere că un ajutor financiar din partea Rusiei ar putea fi condiţionat de o serie de compromisuri politice.

Privatizările au devenit o nouă tendinţă în rândul fostelor state comuniste din estul Europei, nevoite să strângă cureaua şi să facă rost de bani la buget pentru a-şi acoperi deficitele şi datoriile.

Spre exemplu, Polonia mizează pe un program ambiţios de privatizări în valoare de 8,9 mld. euro, ce se derulează în perioada 2010-2011. Şi Grecia a fost nevoită să scoată la vânzare o serie de companii precum operatorul poştal sau companii de utilităţi pentru a-şi acoperi deficitul imens.