Merită sau nu să vinzi portofoliul mai vechi de un an pe Bursă?

Autor: Adrian Cojocar 28.06.2010

Brokerii atrag atenţia asupra faptului că nu toate transferurile pentru evitarea impozitării cu 16% a câştigurilor de la 1 iulie pot fi benefice investitorilor şi spun că puţini investitori se regăsesc în situaţia de a face astfel de ajustări, cei mai mulţi aflându-se pe pierdere după ce au achiziţionat titluri în perioada de maxime a Bursei, respectiv 2006-2008.

Începând de joi, 1 iulie, investitorii care vând în câştig acţiuni cumpărate în urmă cu mai mult de un an vor fi impozitaţi cu 16%, în loc de 1% cât este impozitul în prezent.

Pentru a evita impozitarea câştigurilor mari din astfel de tranzacţii, investitorii pot să vândă înainte de 1 iulie respectivele titluri cu un impozit semnificativ mai mic.

"Practic se marchează acel impozit de 1% pentru o îmbunătăţire fiscală, dar investitorul trebuie să fie atent dacă profitul care rezultă din tranzacţii acoperă costurile de tranzacţionare şi impozitul. Eu unul nu am clienţi care să aibă acţiuni de mai mult de un an pentru că după panica de pe Bursă comportamentul investitorilor s-a schimbat foarte mult şi în urma creşterilor care au urmat şi-au marcat deja profiturile", spune Mihai Chişu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Alţi brokeri spun că investitorii mari, care practic ar fi trebuit să asigure marea majoritate a surselor către buget din impozitarea profitului de pe Bursă, vor ocoli impozitarea cu 16% prin transferul portofoliilor în paradisuri fiscale.

"Cred că investitorii mari de pe Bursă vor merge pe varianta offshorurilor. Nu văd să se strângă o sumă aşa de mare din impozitarea câştigurilor de pe Bursă. Marea majoritate a investitorilor sunt pe pierdere după ce au investit în 2006, 2007 şi 2008", spune Grigore Chiş, directorul general al firmei de intermediere Broker Cluj, care recent a cumpărat un pachet de 3.500 titluri ale Cominco Bucureşti (COBS) de la soţia sa, Luana Maria Chiş, care şi-a marcat astfel profitul obţinut anterior la un impozit mai mic.