Brokerii cred că Bursa ar putea să testeze minimele vara aceasta

Autor: Vlad Anastasiu 28.06.2010

Bursa locală a închis prima şedinţă din această săptămână în scădere, continuând astfel corecţia începută vineri, însă a redus din ritmul de depreciere, cel mai mare declin fiind consemnat de indicele BET. Indicele a pierdut puţin peste 1,4%, faţă de scăderea de peste 4% de vineri, corecţia fiind dată în principal de titlurile bancare BRD, care au coborât cu peste 2,7% faţă de referinţă, aproape de pragul de 10 lei/unitate.

Indicele BET-FI, al celor cinci societăţi financiare, a pierdut peste 1,2%, în timp ce în sectorul energetic scăderile au fost mult mai temperate, indicele de profil coborând cu 1,2% faţă de referinţă.

"După scăderea puternică de vineri, investitorii şi-au revizuit poziţiile în piaţă, şi nu cred că vor reintra în piaţă foarte curând. În orice caz, bursa a atins nişte niveluri suport destul de rezistente şi nu cred că va mai scădea cu mult sub aceste ţinte. Spre exemplu, pe SIF Oltenia, un preţ suport pentru următoarea perioadă cred că este 1,16 lei/unitate", a declarat Adrian Ciudin, directorul de tranzacţionare din cadrul societăţii de intermediere Carpatica Invest.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au pierdut ieri 1,6% faţă de referinţă, coborând la preţul de 1,22 lei/unitate, cea mai mare scădere la categoria SIF-uri fiind însă consemnată de titlurile SIF Transilvania (SIF3), care au pierdut peste 2,6% faţă de referinţă. Acţiunile SIF5 au marcat şi cel mai mare rulaj din piaţă, de peste 10,1 mil. lei. Rulajul total al pieţei s-a ridicat la 9,3 mil. euro, pe un volum de tranzacţionare care a depăşit 45,4 milioane de acţiuni.

Alte titluri din sectorul financiar precum acţiunile Băncii Transilvania (TLV) sau titlurile societăţii financiare de intermediere Broker (BRK) au coborât cu 1,4% şi respectiv 1,7% sub cotaţia de vineri. Titlurile Bursei de Valori (BVB) au închis aproape în staţionare, cu o scădere de doar 0,4% faţă de referinţă, cotaţia fiind susţinută de creşterea rulajelor în piaţă.

"Important este ca guvernul să nu vină acum cu surprize care să deterioreze şi mai mult climatul economic. În acest caz, este posibil ca piaţa să testeze minimele anului şi din toamnă să revină pe creştere. Totuşi, mă aştept ca la sfârşitul anului Bursa să încheie peste nivelurile actuale", a adăugat Ciudin.

Minimele din acest an au situat indicele BET în jurul valorii de 4.800 de puncte, nivel similar cu cel de ieri, iar indicele BET-FI la nivelul de 18.000 de puncte, cu 2.000 de puncte sub cotaţia de ieri.

Companiile din construcţii, precum Dafora Mediaş (DAFR) şi Compa Sibiu (CMP) au continuat să înregistreze scădere, de 2,6% şi respectiv 5,4%, în timp ce în sectorul farma acţiunile Biofarm (BIO) au marcat o scădere de peste 2,5%.

Acţiunile Antibiotice Iaşi (ATB) au reuşit să revină pe plus, cu un avans de puţin peste 4%.

"Acum ştirile interne sunt mult mai importante decât evoluţiile pieţelor externe. Scăderea TVA sau majorarea altor impozite cred că va conta mai mult decât cum a închis Dow Jones, iar investitorii vor reacţiona în consecinţă", a încheiat Ciudin.

Principalele pieţe bursiere europene evoluau ieri spre închidere pe creştere, cu corecţii reduse însă, de maximum 1%, pe indicele german DAX.

De urmărit astăzi