Bruxellesul a deblocat plăţile pe fondurile UE pentru resurse umane

Autor: Adelina Mihai 28.06.2010

Autorităţile de la Bruxelles au reluat plăţile către AMPOSDRU, autoritatea de management care gestionează fonduri în valoare de 4,2 mld. euro pentru dezvoltarea resurselor umane, după aproape trei luni în care acestea au fost suspendate.

Decizia autorităţilor europene de suspendare a plăţilor a fost luată după ce un audit efectuat în decembrie arăta că rata de absorbţie este foarte scăzută, iar procedurile de accesare a fondurilor erau greoaie. De aceea, experţii europeni au formulat un set de recomandări pentru autorităţile române.

"Comisia Europeană a decis reluarea plăţilor în cadrul POSDRU ca urmare a misiunii de audit desfăşurate săptămâna trecută. Misiunea de follow-up a Comisiei Europene a analizat modul în care AMPOSDRU a eliminat deficienţele constatate la auditul anterior", susţin reprezentanţii autorităţii de management.

La începutul lunii martie, ministrul muncii a demis-o din funcţia de director general al AMPOSDRU pe Cristina Iova, care a fost înlocuită de Cristina Zevedei.

Beneficiarii de fonduri europene nu au fost afectaţi de această măsură, întrucât autoritatea a acordat prefinanţări şi rambursări în toată această perioadă. De altfel, în perioada decembrie 2009 - mai 2010 beneficiarii au primit plăţi în valoare totală de peste 233,7 mil. lei (55,6 mil. euro) din prefinanţări şi rambursări.

Printre problemele identificate de experţii europeni în decembrie s-a numărat organizarea internă deficitară dintre autoritatea de management şi organismele intermediare, instituţiile regionale care fac o primă analiză a dosarelor pentru obţinerea de finanţare. Spre exemplu, s-a constatat că volumul de muncă depus de angajaţii AMPOSDRU, autoritatea centrală, era mai mare decât cel al angajaţilor din organismele intermediare, în ciuda faptului că gradul de ocupare în schema de personal în aceste instituţii este mult mai mare decât în cel al autorităţii de management. De altfel, principala problemă a AMPOSDRU de până în acest an a fost numărul insuficient de angajaţi, având în vedere faptul că în schema de personal a instituţiei existau 88 de posturi, din care erau ocupate doar jumătate. O altă problemă identificată de oficialii europeni a fost legată de rata mare de respingere a unor proiecte depuse de cei care voiau să acceseze fonduri europene, din cauza faptului că formularul de cerere de finanţare era în unele cazuri ambiguu şi greu de utilizat.

Recent, AMPOSDRU a anunţat o serie de modificări la ghidul solicitantului şi are ca principal obiectiv obţinerea unor realocări de fonduri de pe domeniile unde nu există interes. Este posibil ca până la sfârşitul anului să se aprobe o realocare a unor fonduri de pe domeniile destinate instituţiilor publice către cele adresate mediului privat.