Industria şi construcţiile se stabilizează în iunie - august; comerţul şi serviciile scad moderat

Autor: Mediafax 28.06.2010

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada iunie-august o stabilitate relativă a activităţii în industria prelucrătoare şi construcţii şi o scădere moderată în comerţul cu amănuntul şi servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

În cadrul anchetei de conjunctură din luna iunie 2010 (înainte de decizia privind majorarea TVA), managerii din industria prelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural plus 2%), potrivit unui comunicat de ieri al INS.

De asemenea, este estimată o reducere moderată a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -14% pe total industrie prelucrătoare (-16% la întreprinderile foarte mari, cu 500 de salariaţi şi peste).

Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în metalurgie; fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului şi fabricarea substanţelor şi a produselor chimice (solduri conjuncturale -54%, -50% şi respectiv -38%).

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează o relativă stabilitate a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural plus 4%). Totodată, potrivit estimărilor din luna iunie 2010, în activitatea de construcţii se va înregistra în următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -3%) şi o scădere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -11%).

Managerii estimează o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -12%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mici, cu mai puţin de de 50 de salariaţi, şi o relativă stabilitate a preţurilor lucrărilor de construcţii.

Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul se preconizează o reducere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural -10%) atât la nivelul volumului total al vânzărilor de mărfuri, cât la comenzile adresate de către unităţile comerciale furnizorilor (sold conjunctural -9%, respectiv -11%).

În sectorul de servicii este anticipată o scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Această tendinţă este dată în special de întreprinderile mici (1-49 de salariaţi).